Cover Plastik Telefon Yang Terlebih Isi | Belog Ohsem

Jom selongkar

Sunday, October 3, 2010

Cover Plastik Telefon Yang Terlebih Isi


Aku belikan cik SE sebuah cover plastik sepasang dengan kekanda tapi berbeza model bulan lepas. Kalau pakai cover plastik ni melekat kat body handphone maka kebarangkalian untuk kehilangannya adalah rendah. Sebelum ni pinjam kekanda punya pouch comel dan SE dia pulak yang berbogel. Dia tak kisah. Berkorban apa sajalah katakan. Hee.


Sumber : http://www.lelong.com.my/

Lebih kurang ginilah pouch comel itu. Setelah beberapa kali hampir kehilangan benda alah tu, aku buat keputusan nak pakaikan plastik je kat body SE tu. Habeh cerita.

Err..

Tak habeh cerita lagi rupanya. Bila dah melekat plastik kat body masalah lain pulak yang datang. Ini semua disebabkan kelalaian aku semasa membeli kerana ada sesuatu hal yang aku terlepas pandang. Tapi dah terbeli dengan harga murah untuk 2 set jadi hilang sikit rasa terkilan.

Inilah ghopenyer cover palstik yang aku beli tu. Belah belakang tersangkut pada keychain handphone tu yang takde sekali dalam gambar. Hee.

Nak tau apa kelemahan benda alah ini? Kelemahannya ialah ketebalan dan kelubangan yang kurang tepat yang menyebabkan aku kena bukak katup bila nak charging atau guna kabel USB. Kalau dah berapa kali buka katup haruslah jahanam slider kat tepi tu. Dah longgar satu hal. Jadi tak senonoh jugak akhirnya. Huh!

Pengajaran yang boleh dipelajari ialah:

Sila pastikan ukuran dan keadaan cover plastik handphone yang bakal dibeli adalah sama dan tidak menyusahkan diri sendiri. Cuba dan belek sehingga berpuas hati di tahap maksima.
Pepatah ada mengatakan sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tiada guna. Eceh!



10 comments:

Aujinz said...

sesal dahulu pendapatan,
sesal kemudian, kurang pendapatan..

aicecececeh..

Kie-yu said...

@Aujinz
tepat sekali :D

ardinihumaira said...

dni lak tak tukar2 lagi kie-yu. dok pakai yang jenis err.. jenis ape tah orang panggil ni ye. dah setahun lebih guna. calar-balar habis. hahah dni pon tatau. isk... :p

Nur Azila Ismail said...

eloknye test terus kt kedai hehe

Kie-yu said...

@ardinihumaira
hehe. kie-yu ada baca entri dni pasal ni

@Nur Azila Ismail
tu la pasal. sepatutnya gitu tp nak cepat, tu yg rembat jek ;)

Weeda said...

kie-yu...

kalau hp yg slider tak sesuai pakai yang plastik cenggitu..sebab mcam yang kie-yu cakap tu la dia ttup lubang charger tu..
pastu dia tak lekat cantik macam hp lain yang ngam2 ngen badan dia..

bukan casing tu murah, tapi memang dia getah sebab tu susah nak ngam ngen hp slider..weeda penah beli yang agak mahal la tapi camtu jugak jadinya...

kalau hp slide better pakai yang plastik jernih keras tu..

Kie-yu said...

@Weeda
ouh! thanks for the tips dear weeda :D
nnt kie-yu cari cover yg mcm weeda ckp tu

Weeda said...

@Kie-yu

ur welcome dear~

Sylarius said...

Huhu, time nak beli cover henpon ni kena try banyak-banyak kali baru kasi angkat beli. Kalau tak, memang buat rugi duit je beli tapi tak pakai.

nurezzat said...

btol..kena torai dlu...nanti tak muat...tp kekadang tuh torai kt kedai muat.. bwak balek rumah dah tak muat nk msukkan hp.. hp semakin kembang ke ataupon cover tuh semakin mengecut? kompius2..