Belog Ohsem: June 2010

Jom selongkar

Wednesday, June 30, 2010

Wajah-wajah Pemenang Contest Dialog Kitty [Updated]


Seperti yang dijanjikan.. hari ini aku akan umumkan 3 nama pemenang untuk contest Dialog Kitty di R4T.



Dan..

Pemenangnya adalah...

(drum roll)







erk!



Tak dapek den nak nolong! Jadi kepada semua peserta stay tune @ R4T!! Mana tahu nama anda naik malam ini. Hee.

Ini bukan gimik tetapi kisah benar. Jangan marah u ols!

Updated ~ 23:23 p.m.
Hoh. Ramai yang bertapa dok tunggu result ye..mekasey banyak-banyak. Kali ini betul-betul, bukan cobaan. Kekanda sudah pass nama pemenang sekejap tadi. Meh cekidout 3 orang blogger yang berjaya menggeletek kekanda dengan dialog mereka:

Kesatu: anin

Kedua: Encik aMin

Ketiga: kot@k ~~

Kesatu, kedua @ ketiga hadiah tetap sama ye. Harap maklum. Janganlah claim hadiah bonus pula. Hee. Kelik mereka kalau nak gelak sama-sama.

Kepada pemenang, sila e-mailkan maklumat berikut ke fourth.floor424@gmail.com untuk proses penghantaran hadiah.

1. Nama penuh:
2. Alamat surat mengurat menyurat:
3. No telefon:

Aku akan inform bila hadiah telah diposkan. Sekiranya pemenang tidak memberi respon dalam masa 3 hari dari tarikh entri ini, aku akan minta kekanda pilih dialog bertuah yang seterusnya. Deal?

Kepada yang kurang bernasib baik tuu jangan bersedih hati. Cuba lagi di masa hadapan. Aku memang tengah galak nak buat contest sekarang ni. Kalau tak mahu join contest R4T, ada banyak lagi contest lain yang sedang berlangsung sekarang di blog kawan-kawan kita. Boleh cekidout di malaysiagiveaway.blogspot.com untuk mencuba nasib ;)

TAHNIAH kepada semua pemenang dari aku dan kekanda~~



Tuesday, June 29, 2010

Shopping Bajet: 4 Item untuk RM50


Entri mode terkenan dengan belog encik Penyubiru.

Tatkala tengah berdedikasi buat kerja di pejabat (konon-konon), aku dapat mesej dari geng IMGLAD yang nun jauh di pulau Langkawi sana. Meh kita namakan beliau sebagai Nana. Cik Nana minta nasihat aku untuk memilih solution mana yang sesuai dengan contact lens Freshlook milik beliau. Adess! aku bukan tau sangat pun sebab setiap bulan aku tukar brand solution. Ada orang cakap solution ni kena pilih ikut keserasian mata kita. So far, mata aku ni tenyeh apa saja pun ok sokmo. Solution RM9.90 sebotol pun tiada masalah. Jangan nanti masa tua berkarat mata aku sudahlah. Hee. Mintak jauh.

Nana habaq, di sana susah nak bergerak jadi aku volunteer tolong dia belikan solution. Kesian kawan aku sorang ni. Petang balik kerja terus aku menuju ke Jusco Taman Universiti untuk carikan solution Nana. Sementara nak dapatkan persetujuan cik Nana mana satu solution yang beliau berkenan aku tawaf la tingkat 2 mencuci mata. Cis, takkan cuci mata semata. Dah alang-alang ke sini baik aku beli apa-apa yang patut. Amaran! Jangan tertipu. Barang yang tak patut pun ada juga sebenarnya.

4 barang mengikut cita rasa aku yang sempat disauk ada dalam gambar di bawah. Bajet? Seperti yang dinyatakan pada tajuk entri, hanya RM50.

Hee. Memang bukan barang branded ye tuan-tuan dan puan-puan. Kira oklah untuk seorang pekerja makan gaji seperti aku. Tambah pula aku tak reti sangat nak bergaya, jadi mana yang sedap mata memandang itulah yang akan menjadi pilihan. Meh nak kepoci satu persatu:

Item No 1
Nama penuh ikut IC : Beg Polister cap COLORIS
Harga : RM9.90. Murah gila. Harap bukan kualiti murahan.
Lokasi: Ladies Dept. Jusco
Sebab musabab beli :
1. Kekanda selalu ajak aku pergi ke pantai dan kawasan-kawasan yang ada unsur air. Jadi aku rasa beg ini sangat sesuai untuk menggantikan beg plastik kedai kasut yang aku selalu guna untuk elakkan lencun barang-barang aku.
2. Lawa pun lawa nak dibandingkan dengan beg plastik kedai kasut.
3. Siap ada beg tambahan. Boleh letak toiletries atau barang make-up.
Komen: Beg ini tak sesuai untuk bubuh barang-barang melebihi 2 kg. Setakat nak sumbat tuala mandi, kain baju kotor/bersih bolehlah. Kalau degil juga mahu hangkut segala harta aku cadangkan baik beli beg troli, bukan beg ini. Aku sangat suka coraknya walaupun cap COLORIS itu agak asing bagi aku. Aku ada gugel tapi tak pasti mereka satu geng ke tidak.

Diculik dari google images.

Item No 2
Nama penuh ikut IC : Dettol Instant Hand Sanitizer
Harga : RM4.67 Harga SALE! Biasa RM5++
Lokasi: Watson. Kedai kegemaran.
Sebab musabab beli :
1. Botol ini comel.
2. Bau wangi.
3. Takut kena H1N1 maka kenalah jaga kebersihan.
Komen: Hand Sanitizer ni ada Charmomile extract dan aku rasa jenis ni baru lagi di pasaran Malaysia. Tak pernah nampak pun sebelum ni.

Item No 3
Nama penuh ikut IC : Rahsia
Harga : RM4.68 Harga SALE juga! Beza 1 sen dengan item No 2.
Lokasi: Watson lagi.
Sebab musabab beli :
1. Salah satu keperluan aku.
2. Wangi.
3. Blablabla
Komen: No komen.

Item No 4
Nama penuh ikut IC : 2 pasang selipar agak jamban
Harga : RM29.90 pssst..Beli 1 percuma 1
Lokasi: XES kedai kasut.
Sebab musabab beli :
1. Selipar lembut macam ada bantal di kaki. Aku selalu berjalan jadi sangat sesuai dengan kaki.
2. Pantang nampak ayat ---> Beli 1 Percuma 1
3. Sengaja beli nak tambah koleksi. Ecece. Sebenarnya selipar aku semua sudah jahanam. Tak reti nak jaga.
Komen: Pilihan kasut membuktikan betapa rendahnya taste aku. Sumpah aku tak reti nak pilih jadi tolong jangan kutuk. Kerjasama anda sangatlah dihargai.

Pesanan terakhir dari aku..WATSON tengah SALE woh. Jom kita serang!!!!

Ai Watson
Ala-ala rancangan tiwi 'Destinasi Bajet'. Siapa nak tips penjagaan lens habaq mai ok? Ekslusif dari pengalaman aku.



Monday, June 28, 2010

Keranamu Nuffnang dan Glitterati


Minggu lepas (adeh! agak basi ceritera ini) tatkala syok sendiri melakukan sesi cuci mata di belog anda-anda sekalian, aku terjumpa seorang blogger yang telah berkongsi pengalaman pahit beliau tentang penarikan status Glitterati miliknya. Sebelum itu, aku nak refresh semula memori kita dengan komen encik NN mengenai status kesayangan ramai ini. Aku takmoh translate takut lari maksud.

"An Exclusive Nuffnanger (a.k.a glitterati membership status) is a Nuffnang blogger that has NO advertisements on his/her blog that originates from SEA and also from any ad network we deemed as competitors." - Nuffnang

Diculik dari album google images.

Sebelum ini memang sudah banyak kes seumpama ini. Tak percaya pergi search keyword 'Nuffnang' di GB dan lihat sendiri keputusannya. Ramai yang sudah frust menonggeng tau. Tetapi sekarang mereka telah pun mendapat semula status tersebut dengan usaha bersungguh-sungguh memujuk encik NN. Tahniah!

Aku sendiri pernah tepek kempen encik YS tetapi untuk sementara sahaja. Nasib baik tak kena cerai dgn encik NN woh! Beliau tak perasan rasanya. Tetapi sejak kebelakangan ini, ada visitor yang dok berkempen di peti surat shoutmix aku. Bahaya ni. Aku tak marah anda nak berkempen tetapi kalau sudah melibatkan sesuatu yang negatif berlaku haruslah cari jalan macam mana nak elakkan.

Aku tak pasti sama ada mereka ini memang letak kempen di blog atau kesan daripada komen-komen di shoutbox. Orang tua kata baik sediakan payung sebelum hujan. Ye tak?


Nampak? Aku sudah tukar setting shoutmix untuk banned mana-mana URL yang berkaitan dengan encik YS. Jadi jangan terkejut kalau komen anda tidak muncul ye. Di sini aku
nak share dengan anda bagaimana untuk membersihkan R4T dari anasir-anasir yang boleh menyebabkan encik NN merajuk.

1. Moh kita ke rumah shoutmix dan log in. Ops! Lupa nak habaq, sebelum log in kena dapatkan shoutbox ID anda dulu. Tengok balik kotak shoutmix anda dan tunjukkan tetikus ke 'refresh' dan lihat di bawah window ada ID yang anda cari. Tak faham? Meh tengok gambar:

Contoh shoutbox ID aku.

2. Kemudian klik link Ban Control di bahagian Security. Seterusnya anda akan nampak seperti gambar di bawah:


3. Ada dua pilihan sama ada anda nak ban IP atau URL. Sekarang anda boleh letak segala URL yang boleh mengancam blog dan akaun NN anda. Lepas dah siap jangan lupa save pula ye.

Mudah kan? Kalau ada fakta yang tersalah sila komen. Tq!



Sunday, June 27, 2010

Knight & Day Pengubat Hati Luka


Semalam lepas balik kerja aku terus ke Tebrau City bersama cik mango dan adiknya Fiza untuk melaksanakan misi menguji kebenaran promosi voucher percuma yang aku dapat dari laman web TCRS. Rupa-rupanya di Jusco Taman Universiti itu Kedai Ayamas daa.. Aku punya confident kata itu branch TCRS padahal dalam entri siap link cawangan restoran tersebut. Serius aku ingat kedua resrotan tu sama sebab bila masuk Kedai Ayamas suasananya ala-ala di TCRS juga. Menu pun lebih kurang sama.

Dipendekkan cerita, boleh pulak staf TCRS cakap voucher yang aku bawa tu tak valid sambil memandang muka aku dengan sinis. Mentang-mentanglah aku print black & white je.

Aku ke yang salah?

"Sebelum ini ada juga customer yang bawa voucher ini tetapi kami tak terima" - Supervisor serkap jarang

Aku tak puas hati dan suruh beliau semak semula mengenai hal itu dengan pihak pengurusan. Kalau tak valid, kenapa dok kepoh macam apa di laman web begitu-begini? Masa itu kami belum order menu lagi. Aku sudah set dalam kepala otak kalau dia tetap kata voucher tu tak valid kami akan keluar terus cari tempat makan lain.

Akhirnya setelah 15 minit menunggu, voucher aku disahkan boleh guna. Nasib baik! Kalau tidak bertambah satu lagi entri kaunter aduan di R4T ini. Untuk pengetahuan semua, voucher itu hanya boleh ditebus dengan Single Combo Meal atau menu yang lebih rendah nilainya. Oklah kan, jimat RM 7.50. Kalau rasa tak cukup boleh tambah side order yang lain.

Perut sudah kenyang jadi kami pun teruskan aktiviti petang Jumaat dengan menonton Knight & Day yang sudah mula ditayangkan sejak 24 Jun 2010 lepas. Tiket box-office haruslah harga pun meletup. RM13 untuk satu tiket di TGV Cinema Tebrau City.


Gambar pinjam dari Google Images.

Filem ini menjadi pengubat kekecewaan aku setelah menonton filem kita, Lagenda Budak Setan. Bukan nak memuja filem luar tapi ini realitinya. Kalau nak tambat hati penonton untuk menonton filem tempatan buatlah dengan bersungguh-sungguh. Ya, memang bukan semua filem kita macam itu, segelintir filem sahaja tetapi kerana nila setitik habis susu sebelangakan?

Macam biasa aku tak nak review panjang-panjang. Apa yang aku boleh katakan setelah keluar panggung sampai hari ini ada tanda soal dok bermain dalam akal fikiran. Filem ini sungguh misteri u ols. Kepada pelanggan astro / astro beyond anda boleh saksikan preview filem ini secara eksklusif di Star Movie, VIP Access malam ini jam 9:30 malam.

Hujung minggu mesti penuh panggung wayang sebab banyak cerita best.



Saturday, June 26, 2010

Pengumuman Buat Peserta Contest Dialog Kitty




Reka dialog & menang!
Klik banner untuk maklumat lanjut. Peace.
Tamat!

Keputusan rasmi akan diumumkan pada 30 Jun 2010

Senarai Peserta:


Contest Dialog Kitty di R4T (DKdR4T) telah pun tamat dengan jayanya pada 25 Jun 2010 tepat jam 11.59 p.m. Seramai 42 blogger kacak & anggun telah menyertai contest ini. Ada nama yang tidak masuk senarai? Tolong bagitahu aku secepat mungkin kerana semua dialog telah pun dicetak dan diserahkan kepada kekanda untuk dinilai. Aku pulak yang rasa nervous tak memasal ;) Kepada anda yang mahu melihat wajah bakal pemenang boleh cekidout senarai peserta seperti di atas. Form corrupt la. Tak boleh nak redirected ke belog mereka. Baca nama je lah ye. Hee.

28 Jun 2010 yang lalu, hadiah untuk contest (DKdR4T) telah sampai ke pintu rumah aku. Terima kasih kepada teCik Craft dengan hasil kraftangan yang sangat comel!

Kami sedia untuk di pos.

Di sini aku ingin betulkan statement untuk entri sebelum ini yang mana aku nyatakan hadiah ini boleh buat penuhkan tempat tidur anda. Ekceli saiznya tidaklah sebesar itu dan hanya cukup digenggam tangan. Aku tak nak ada yang rasa tipah tertipu pulak nanti. Hee. Aku dapat tahu pun setelah 3 ekor comel tersebut sampai ke tangan aku. Tetapi jangan kecewa sebab mereka memang comel! Kekanda siap nak culik seekor lagi tau. Isy.. mana boleh, ini hanya untuk mereka yang telah berjaya menggeletek perutmu dengan dialog kelakar mereka.

Dalam masa 4 hari dari sekarang aku akan umumkan 3 pemenang yang bertuah dan hadiah akan dipos keesokan harinya. Jadi stay tune di R4T untuk mengetahui jika anda adalah salah seorang dari mereka.

Terima kasih kepada semua yang menyokong contest dialog kitty.



Friday, June 25, 2010

Renovasi R4T & Pesanan untuk Blogger


Aku pernah terbaca satu kes berat mengenai gambar yang digunakan tanpa izin sampai melibatkan maruah seorang blogger tercalar. Kecoh sebentar dunia blogging Malaysia sebab kes ini melibatkan seorang lagi blogger so called FAMOUS. Ekceli kat mana-mana pun kita publish gambar kena ada watermark tak kiralah di Facebook ke, twitterphoto ke, atau di papan notis sekolah sekalipun. Sebab apa? Anda boleh fikir sendiri akibatnya jika gambar milik anda itu disalah-guna.

Aku sudah lama amalkan letak watermark ini tetapi sekadar meletakkan link blog segedabak mungkin dengan font kesukaan. Dalam hati sudah pasang niat nak buat watermark yang lebih cun dari itu, apakan daya aku tidaklah kreatif mana. Sehinggalah semalam, Dni ada mention yang beliau sudah pun ada watermark comel yang ditempah khas dari satu blogshop. Cantek woh!

Tanpa melengahkan masa dengan mood kepoci aku klik ke link yang Dni bagi. Klik sana, klik sini dan setelah 15 minit membelek akhirnya pencarian watermark aku pun berakhir. Aku pilih design yang simple tetapi sedap mata memandang. Meh tengok mana satu yang aku berkenan:

Ini sample gambar yang disertakan sekali dengan design watermark pilihan aku. Terima kasih tuan kedai :: b i z z o n l i ne :: Macam yang Dni cakap, servis beliau memang mantap dan peramah orangnya. Tak sampai 1/2 jam sudah dapat tempahan aku siap dengan 3 warna yang berbeza mengikut kesesuaian gambar yang aku nak guna nanti. Oh! berbaloi-baloi. Murah pun murah u ols. Babai link blog gedabak dan font kesukaan, selamat datang watermark garang simple tapi cute!

Ye betul. Gambar dari Google Image ;)

Okeh, sekarang aku nak sampaikan satu pesanan untuk pengunjung R4T. Banyak hal sebenarnya yang belum memenuhi kehendak aku di blog kesayangan ini. Selain watermark, aku juga sangat mahu comment box sejibik macam di kak jie dan RM. Nampak kemas sebab author comment ada di bawah readers comment. Semalam aku tweet request kepada kak jie macam mana nak buat author comment lagu tu? Beliau cakap itu adalah plug in Wordpress.

Pagi ini pula aku dapat direct message di twitter dari kak jie. Beliau ada bagi dua link untuk tutorial buat reply comment. Terima kasih kak jie, terharu betul ni. Ekceli aku memang sudah buat reply comment tersebut namun masih belum memenuhi selera aku. Isshh.. tak pelah. bersyukur dengan apa yang ada.

Oleh kerana nak mantain keanggunan belog, dengan rasminya diisytiharkan selepas dari entri yang sedang anda tatap ini aku hanya akan reply komen berunsurkan soalan sahaja. Jangan pula kecil hati aku tak balas komen ye. Don't worry be happy. Aku akan singgah di blog anda dan tinggalkan komen sebagai tanda penghargaan. Deal?

Adeh, nak kena babai blogspot dek kerana tertawan dengan plug in WP? Nehi..nehi.



Thursday, June 24, 2010

Pengalaman Ngeri Menonton LBS


Setiap pagi aku dengar Era.fm. Itulah sebabnya aku boleh tahu tentang lagu restoran fast-food nasi ayam. Ekceli macam-macam lagu iklan sudah melekat di kepala hotak ini. Lagu renyuk-goncang-kunyah, lagu sungguh enak dimakan begitu sahaja, lagu sabun buah hati dan lain-lainnya.

Satu pagi yang indah, aku tergerak untuk mencuba nasib dalam merebut barang free di stesen radio no 1 itu. Sebelum ini aku dengar sahaja dan tak pernah kisah tentang contest atau apa-apa freebies yang mereka nak bagi kepada pendengar. Macam nuffnang (NN) juga, sudah setahun aku blogging baru beberapa bulan ni aku rajin join contest sana-sini. Kalau tak aku login NN hanya untuk melawat statistik dan earnings semata-mata. Alhamdulilah setiap kali aku sertai ada yang mendatangkan hasil.

Disebabkan mesej 50sen yang dihantar ke 32555, aku mendapat panggilan dari Kuala Lumpur yang mengatakan aku menang sesuatu. Mula-mula ingatkan nak kena Can I help You ke apa, rupanya memang betul-betul bukan cobaan.

Parcel yang aku terima dari pakcik GDex.

Ting tong! Keesokan harinya pak cik courier datang membawa perkhabaran gumbira. Siap ada hadiah tambahan lagi u ols. Tak sangka betul. Jakun pun ada sebab tak pernah dapat. Apa ada kat dalam? Jom kepoci.

Dari Era.fm. Wee!

Dalam parcel itu ada 4 pas bermusim untuk cerita Lagenda Budak Setan (LBS) dan 1 t-shirt LBS. Tengok t-shirt aku terus aim nak bagi kekanda sebab dia suka simpan benda-benda macam ni. Buka pula plastik nampak saiz M dan saiz tu memang untuk dia. Pas bermusim yang aku dapat sah digunakan selepas 14 Jun (masa aku terima tu 9 Jun 2010) dan boleh digunakan selagi filem itu ditayangkan. Pas bermusim tersebut hanya sah di TGV dan GSC cinema sahaja. Terima kasih D'almashor sebab layan panggilan aku ke konti Era.fm untuk bertanya itu dan ini. She is a nice person. Suara sejibik macam kat radio.


Pinjam dari album gambar google.

Okeh, cukup dengan cerita dari aku yang jakun. Sekarang aku nak jelaskan apa pengalaman ngeri yang aku pernah mention pada entri semalam. Tetapi sebelum itu aku nak tanya: anda pernah baca novel LBS kan? Dan semua orang tahu novel itu adalah karya terlaris dari penulis terkenal Ahadiat Akashah.

Aku khatam novel ini masa Tingkatan 4 (2004). Masa tu pula hormon remaja baru nak membiak jadi macam-macam yang aku imagine bila baca kisah percintaan Ayu dan Kashah ni. Sikit lagi nak angau disebabkan novel tersebut padahal bukan ada yang nak dengan aku pun. Kalau tanya semua orang yang pernah membaca, mesti mereka pun alami perkara yang sama. Agaknya lah!

Kembali ke cerita di panggung wayang. Fakta yang aku dengar di Era.fm pagi semalam: 'Pungutan untuk filem LBS dalam tempoh 2 minggu menjangkau ke RM4 juta'. Tu dia penangan novel terlaris. Tahniah Ahadiat Akashah, aura anda memang meletop!

Tetapi, di sini aku nak kongsikan 4 pengalaman ngeri semasa menonton cerita ini dari mata rabun dan akal serabut aku.

1. Poster filem LBS ada sesuatu.
Nampak tak macam mana Farid Kamil gayakan rambut dan penampilan dia. Aku kurang berkenan la gaya rambut tu. Macam tak sesuai dengan Farid. Nak lagi mengecewakan dia ada pakai earrings untuk menunjukkan betapa 'setan'nya watak yang dibawakan. Persoalan aku; perlu ke buat macam tu? Mereka tak terfikir ke akan menjadi ikutan budak-budak muda? Macam manalah boleh lepas ek.

2. Mood yang terkejut.
Kalau baca novel aku punya feeing fuh! macam real. Tapi dalam filem ni belum sempat nak feeling eh! sudah tukar mood lain tiba-tiba. Contoh: Aku tak rasa lagi ke'setan'an Kashah tapi tak sampai 5 minit dia dah jatuh cinta dengan Ayu. Baru tunjukkan 2,3 bukti perbuatan nakal Kashah, dah jatuh cinta? Kata anti-perempuan takkan sekejap je hati boleh tergolek. Betul tak?

3. Dialog yang ngeri.
Anda rasa ngeri tak bila dialog jiwang aku boleh gelak macam tengok cerita Ogy & the Cockroaches? Kekanda pun join sekali. Adeh, aku tak boleh nak recap pula dialog yang buat aku pecah perut dalam panggung. Kalau anda rasa nak gelak pergilah tambah pungutan jualan filem ini. Tak silap aku sampai hujung bulan ni pun masih boleh tengok. Kalau tak gelak jangan salahkan aku ye, rambut sama hitam hati lain-lain. Kesimpulannya habis cerita aku bisik di telinga kekanda: tengok Adamaya kat TV lagi best!

4. Jalan cerita yang lemah
Ewah, macam expert je bunyi. Hee. Aku frust gila dengan cara penyampaian cerita. Ekceli aku tak berapa ingat jalan cerita novel sebenar tapi apa yang aku nampak filem ini macam melepaskan batuk di tangga je. Peminat novel Ahadiat Akashah mesti frust gila macam aku juga. Aku ada dapatkan review dari blog lain yang turut sama menyatakan kekecewaan mereka. Meh cekidout kekecewaan penonton dari blog ini dan ini juga ini.

Mintak maaf kepada sesiapa yang terasa hati. Ini hanya pandangan peribadi aku. Kalau ada yang tak setuju terpulang. To Mr. Sharad Sharan, cuba lagi!



Wednesday, June 23, 2010

Bukan Sekadar Nasi Ayam. Kiokk..kiok..kiok!


Haha. Aku rasa nak tergelak baca tajuk entri sendiri. Mana datang ntah idea bukan-bukan pesen ni. Aku pun tak tahu...ooohh~ (baca dengan nada lagu Misteri Mimpi Shakila - Wings)

Ingat hari ini nak publish tentang pengalaman ngeri menonton Lagenda Budak Setan (LBS) semalam. Aku postpone dulu sebab gambar bukti belum sempat hantar cuci kat kedai gambar. Tapi takpe aku ada cerita best nak habaq ni. Esok aku update kisah ngeri tersebut ye.

Semalam hari gembira kekanda. Kalau tanya dia hari apa pada setiap 22hb bulan dia takkan jawab Hari Isnin ke, Selasa ke, Rabu ke tapi dia kan jawab kuat-kuat sambil senyum lebar -- Hari Gaji!! Haaa. Tak percaya try lah telefon beliau bulan Julai nanti dan tanya. Nak no telefon? 012 7*0*5**. Eh, keyboard aku rosak ke apa tekan nombor keluar ****. Hee.

Macam biasa - google image punya

Kembali ke cerita best, sebelum tengok wayang kekanda berbesar hati nak belanja makan. Rezeki jangan ditolak beb! Pusing-pusing kat level 3 Jusco Tebrau City ternampak restoran fast-food nasi ayam yang ada lagu tersendiri. Lagu tersebut anda boleh dengar tiap-tiap hari di Era.fm. Aku pernah makan dengan cik mango masa praktikal dulu tapi di branch Jusco Taman Universiti. Bolehlah masuk tekak sebab masa tu makan perut tengah lapar. Tapi yang di Tebrau City ni memang sedap lain macam. Lagi-lagi Ipoh Bean Sprouts dia..pehh! Aku yang bukan pemakan togeh boleh selera telan semalam. Pelik bin ajaib.

Sementara tunggu order tangan aku yang tidak reti dok diam membelek segala benda yang ada atas meja. Dari bekas kutleri rotan berbentuk ayam (comel woh!) sampailah ke frame yang boh flyers promosi. Saja mahu mengisi masa terluang. Sekali mata aku nampak magic word untuk kaum hawa: PERCUMA! Inilah yang aku nak kepoci dengan anda hari ini.

Meh dapatkan voucher dari Restoran The Chicken Rice Shop (TCRS) dengan setiap resit setelah anda dine-in di mana-mana cawangan mereka.

Diulangi, sila jangan buang resit sebab anda boleh redeem voucher PERCUMA!

Ini voucher aku yang punya! Nak jugak? Meh aku bagitau macam mana caranya. Pastikan resit ada disamping anda sebelum memulakan operasi ini. Seterusnya, sila ke laman web rasmi TCRS yang comel. Kemudian rujuk gambar di bawah:

Nampak tak arrow tu? Klik dan isikan borang maklum balas sehingga anda dapat mesej macam gambar di atas. Klik gambar kalau mata rasa terseksa nak baca. Pop-out window akan muncul dan minta anda masukkan no resit (ada 8 aksara). Contoh no resit aku 001-7475 seperti yang tertera di voucher kat atas tu ha.

Syarat-syarat nak guna voucher ini wajib attach sekali dengan resit sebagai bukti anda pernah datang makan sebelum ni. Voucher boleh dicetak tak kira black & white ataupun warna-warni. Dah dapat voucher tu apalagi.. Meh serang TCRS berhampiran anda!

Siapa pernah makan TCRS paling sedap di Malaysia?



Tuesday, June 22, 2010

Aku dan Misi Garam


Masa tengok wayang dengan adik bongsu ahad lepas aku ada ternampak satu poster yang macam selalu tengok.

Lalu aku teringatkan misi yang aku jalankan dan belum lagi kepoci kepada anda semua. Ya, aku sedang menjalankan misi sekarang. Tapi misi ni bukan macam James Bond atau Inspector Gadget. Misi ini misi di mukabuku yang ditaja oleh Sony Pictures Malaysia. Kenapa nama misi garam? Eh, aku tak tipulah. Tak percaya tengok banner ni:

Sempena tayangan filem lakonan awek bibir seksi, Sony Pictures Malaysia adakan satu contest best untuk kita semua. Hadiah memang menarik hati woh! Misi pun bukan susah sangat. Ala-ala mengunyah kacang cap tangan Ngan Yin je. Hee.

Meh tengok hadiah best!

1. *Grand Prize x 1:
a. 2 return flight tickets to Sydney, Australia
b. 3-nights hotel stay in Sydney (based on twin sharing) - Hotel will be determined by BVICTS.
c. SALT Sunglasses
d. SALT snowy beret

*Meal, transportation & shopping allowances are not provided.
*Airport Tax & Fuel surcharge & Insurance are not inclusive.
*NO changes to flight and hotel bookings once confirmed.
* Prize validity: 1st Aug – 31st Oct, 2010

2. 2nd Prize x 1:
a. Sony Handycam CX150E series (Full HD)
b. SALT sunglasses
c. SALT snowy beret


3. 3rd Prize x 1 :
a. 32GB Sony Walkman A series
b. SALT sunglasses
c. SALT snowy beret

4. Weekly prize x 5:
a. Sony Outdoor Headphones
b. SALT Lenticular Notebook
c. SALT Travel Pouch

Copy bulat-bulat dari mukabuku contest. Maklumat lanjut meh konvoi ke “Who Is SALT” Contest - Malaysia. Sebelum nak sertai misi garam ini haruslah kena join group dulu ye. Aku dah join dah ;)

Aku masih tertanya-tanya kenapa SALT? Belum gugel lagi pasal filem ini.



Monday, June 21, 2010

Entri 4 dalam 1. Mode lincah


Bab 1


Contest di blog Riwayat Hariku telah pun berakhir pada Ahad lepas, 20 Jun 2010. Nasib tidak menyebelahi aku kerana pemenangnya bukan dari rumah ini. Tahniah kepada cik Syakila ;) Eh, ada contest barulah! Kalau berminat nak join klik link yang ada tadi.

Nak tahu apa 10 barang yang aku teka ada dalam porch beg bro? Rajin-rajinkan tangan kelik sini dengan gembira.

Bab 2

Ingat lagi janji aku nak hapdate tentang jualan murah besar-besaran kedai buku Popular di CS? Hari ini baru aku nak tepek gambar banner yang sempat aku snap masa jalan-jalan semalam.

Hah, nampak tak? Sudah zoom habis ni. Malangnya jualan murah itu telah pun berakhir semalam. Siapa yang tak dapat pergi meh nyanyi sama-sama lagu CT & KD. Hee ;)

Bab 3

Akhirnya aku berjaya mendapatkan twitter badge idaman hati dengan bantuan bro gnesop. Mekasih daun keladi bro sebab bagi aku tutorial itu. Special thanks juga kepada incek lanunsepet kerana sudi feedback untuk soalan cepu emas aku mengenai twitter di blog beliau. Sampai sanggup buat testing post untuk mengesahkan ketepatan maklumat yang diberi. Terharu maks!

Ekceli aku sudah lama bela burung sekor ni tapi tak ghairah langsung nak menggunakannya. Lepas jumpa tutorial auto-feed blogger post ke twitter barulah aku rasa semangat nak berkicau setiap hari. Micro-blogging ni salah satu medium untuk kepoci entri baru. Rugi betul aku tak mulakan dari dulu.

Kesimpulannya, eksperimen aku pada mulanya yang sedikit gagal, setelah dibelek mana yang patut ia berjaya berfungsi seperti yang diharapkan di atas bantuan blogger seperjuangan. Kesian kat aku sebab blogger lain dah berzaman gunakan twitter untuk tujuan suci murni seperti ini. Rasa jahil gila tau. Haha.

Jika ada yang nak sama-sama kepoci di sarang burung R4T, jemput tambah makhluk tuhan paling tak seksi --> Kieyu424. Terima kasih ;)

Bab 4

Semalam aku dengan adik yang bongsu telah keluar berduet untuk menonton Karate Kid. Mengikut itinerary maya aku, mulanya nak ke Tebrau City tetapi terpaksa dibatalkan di saat-saat akhir sebab limo kuning tak munculkan diri, masa pula sudah semakin suntuk. Jadi kami tukar arah ke CS. Kebaikannya aku dapat snap gambar untuk laporan di bab 2.

Aku tak nak review cerita ini sebab dah ramai blogger tolong review kan. Tapi nak komen sikit, boleh kan? Hee.

"Cerita ni tak best sangat sebab aksi kung-fu tak berapa nak banyak. Jalan cerita lebih tumpukan kepada hal lain. Frust sebab tak dapat tengok Jackie Chan beraksi macam filem-filemnya yang lain" - pandangan peribadi adik aku setelah diubahsuai bahasa secukup rasa.

Yezza, kat sebelah kiri inilah wajah beliau. Geng blogger JB, kalau ada nampak dia buat perkara yang bukan-bukan jangan lupa roger aku ye.

Karate? Kung-fu? Perkara yang sama atau ada beza?
Tolong jawab untuk aku boleh tak. Malas nak gugel. Hee.

Satu hal tentang panggung wayang, rupanya ramai lagi warga Johor yang tak tahu tiket boleh dibeli di tingkat 7. Mereka sanggup bersesak-sesak di bawah padahal kaunter atas lengang, macam tak laku pun ada. Haha. Pada mulanya aku pun hampir terlupa boleh beli kat sana. Nasib baik akal bertindak cepat retrieved balik maklumat. Kalau tidak memang masak nak tunggu turn beli tiket.

Suasana aman dan damai di tingkat 7 Cathay Cineplex, City Square.

Ada satu lagi hal sebelum aku lupa. Masa balik kerja tadi aku naik limo kuning dia ni. Aku berkesempatan snap muka dia terang tang-tang. Ingatkan mahu show-off di R4T tapi nak tanya anda dulu, patut ke tak? Taknak jadi isu je nanti sebab ada blogger kita yang dah terkena. Kekanda kesayangan cakap toksahlah cari pasal. Tapi kalau ada yang request mungkin aku pertimbangkan.

Plan nak tengok LBS free juga terpaksa ditunda ke esok hari sebab cinema sudah full-booked. Malang sungguh nasib.



Sunday, June 20, 2010

Ayah is the Problem Woman


Ayah.

Ini gelaran yang aku panggil kepada insan yang membesarkan & mendidik aku bersama-sama emak. Tapi tadi masa aku gugel imej untuk hiasan entri ini lain pulak yang aku jumpa. Hee. Inilah salah satu sebab kenapa aku suka google image. Kadang-kadang buat aku senyum sorang-sorang depan laptop.


Dah alang-alang nampak fakta menarik ni, meh nak kongsikan serba sedikit tentang beliau. Aku copy paste dari ayahmusic.com.

Ayah
Ayah ( yatun, plural Ayat ytun) is the Arabic word for sign or miracle.

A multitalented & self-taught singer / songwriter / composer who possesses a voice so very enchanting in its purity, Ayah, aka The Ayahtollah of Rock & Soulah, has experienced a fairly nomadic life & found her growing world indelibly touched by a vast array of musical genres, cultures and social climates. These elements would inevitably play an influential role in her writing.

At the age of 9, Ayah discovered her voice and her passion to express herself through music. By the time she was 14, she had already mastered playing the piano and had learned the fundamentals to engineering her own material. While developing her genuine sound, Ayah drew from the musical prowess of both contemporary artists like Mary J. Blige, Lauryn Hill and Beyonce, soul stirrers like Sade, Jill Scott and Erykah Badu and timeless legends such as Anita Baker and Whitney Houston.

Ayah, now 23, creates her own unique brand of music, an eclectic infusion of classic soul, R&B and hip hop.

Today, Ayah has settled in the city of Toronto and is working with a solid team of producers, preparing to dominate with her debut offering.

This is my life, it is not a hobby. This is my one true love, not a one night stand” - Ayah.

Boleh tahan cun ayah ni tapi aku tak pasti beliau berasal dari mana. Penat aku gugel tapi tak jumpa. Kalau berminat nak berkenalan boleh add twitter, myspace & Facebook beliau. Ada kat website yang aku link di atas tu ha.

Oh! Hampir terlupa tujuan asal entri ini.

Sambutan hari bapa di Malaysia untuk tahun ini ditetapkan pada hari Ahad ketiga pada bulan Jun iaitu bersamaan dengan 20 Jun 2010. Disini aku nak ucapkan Selamat Menyambut Hari Bapa kepada semua bapa-bapa di dunia, khas buat Mr. Penyubiru, Bro gnesop, Bro Framestone juga kepada semua blogger yang bergelar bapa/ayah/papa/daddy etc.

Gugel punya gugel ini jugak gambar yang aku berkenan.

Meh layan lagu evergreen yang aku culik dari sini.

Info: Lagu ini dipetik dari filem PANCA DELIMA (1957) Ciptaan & Gubahan P.Ramlee
Nyanyian : Salmah Ismail (Saloma) Versi Rakaman Piring Hitam

Kasihnya ibu
Membawa ke syurga
Kasihnya saudara
Masa berada

Berkorban raga
Rela binasa
Berkorban nyawa
Tanda kasihnya ... ulang rangkap ini 2x

Kasihnya ayah
Sanggupkah berpisah
Dan kasih anaknya
Berkorban nyawa

Biarlah jiwa
Akan tersiksa
Ikhlas dan rela
Asalkan bahagia ...

*Semua gambar dikopi tampal dari google image.

Kepada yang bakal jadi bapa, selamat Hari Bapa 2011. Hee.




Auto-Feed Blogger Posts ke Twitter


Ekceli aku tengah merayau-rayau di gugel tadi. Nak cari profile badge twitter yang mengancamlah konon, sudahnya jumpa yang macam kat bawah tu ha. Ada dekat peti surat sana. Tak puas hati sebenarnya dengan yang ada sekarang sebab nampak kemetot benau, tulisan pun macam semut je rupanya.

Disebabkan profile badge ini memenuhi kriteria aku iaitu ada autoscroll maka aku tepek dulu sementara nak dapat yang lagi cun. Ada suggestion tak mana nak dapat profile badge macam yang aku nak ni?


Eh, terbebel la pulak. Meh nak kongsikan dengan anda 4 langkah mudah macam mana nak buat auto-feed post ke Twitter. Sekarang ni aku punya pun masih dalam tempoh eksperimen lagi. Tak tahulah menjadi ke tidak. Kejap lagi lepas 30 minit publish entri aku update ye.
Ke aku sorang je yang baru tahu pasal ni? Hee ;)

Okeh, tak kesahlah pasal tu. Mari teruskan dengan misi yang masih belum selesai. Sebelum nak buat auto-feed pastikan 4 perkara ini wajib ada ok. Kalau nan ado cepat-cepat create dan cari.

i. Akaun twitter

ii. Akaun
blogger
iii.
RSS feed untuk URL blog anda
iv.
OpenID milik anda

Okeh, sudah settle yang 4 tadi mari lakukan langkah-langkah ini pula:


Gambar print-screen dari twitterfeed.com

1. Meh serang twitterfeed.com beramai-ramai. Ada kerja nak kena buat di sana.

2. Login ke twitterfeed.com menggunakan
OpenID anda. Kalau nak guna akaun blogger pun boleh, pilih blogger dari senarai yang ada dan masukkan username. Contoh URL blog http://rumah4tingkat.blogspot.com, anda boleh letak rumah4tingkat sebagai username.

3. Sudah settle mesti mahu verify akaun, check e-mail anda dan sahkan melalui link yang diberikan. Kemudian, teruslah menuju ke option Twitter feed dan klik pada
'
Create New Feed'. Masukkan ID dan password twitter dan tak lupa juga URL untuk RSS feed anda. Lepas tu, adjust setting mengikut citarasa dan klik butang 'Create' dengan hari yang gembira.

4. Akhir sekali tuan-tuan dan puan-puan, silalah buat entri baru macam aku tengah buat sekarang ini untuk uji sama ada menjadi ke tidak. Kalau berjaya, tahniah! Kalau tak jadi siasatlah apa yang tak kena.


Macam biasa gambar google image yang sponsor ;)

Psstt..ini ada ekstra tips untuk anda yang tak tahu menahu macam mana nak cari 2 perkara wajib yang aku highlight dengan warna hitam di atas.


>> RSS feed untuk URL blog anda
Encik blogcatalog habaq, senang je. Pilih antara:

i. URLblogandadisini.blogspot.com/rss.xml

ATAU

ii. URLblogandadisini.blogspot.com/atom.xml

Aku ambil yang pertama dan twitterfeed accept. Fuh! lega.

>> OpenID milik anda
Untuk cekidout tentang ini hanya perlu ke blogger akaun anda - klik tab DASHBOARD - klik tab SETTINGS - cari sub tab OpenID dibawah settings. Jumpa?

Tutorial best ini ditaja oleh eHow.com dan blogcatalog.com.




Saturday, June 19, 2010

Pilihan Muktamad - Perlindungan & Pelaburan


Semalam aku telah pun bejumpa dengan Kak Aida, bakal perunding kewangan aku dari Ejensi Ikhlas 165. Sepatutnya kami bertemu pada Khamis lepas tetapi aku ada hal yang tak dapat dielakkan dan kebetulan beliau juga ada hal. Nasib baik jodoh masih panjang ;)

Sebelum jumpa Kak Aida, aku ada membelek laman web rasmi dan cuba mengkaji apa yang patut. Malangnya aku tak faham sangat tentang produk yang mereka tawarkan. Memang banyak! Tak percaya anda boleh tengok sendiri di laman web rasmi mereka. Yang aku faham, insurans & takaful insurans adalah 2 perkara yang berlainan. Maksud insurans anda boleh rujuk di sini. Manakala takaful insurans merupakan salah satu konsep insurans yang berasaskan Muamalat Islam dan berlandaskan syariah Islam. Anda boleh nampakkan apa perbezaannya?

Kak Aida menerangkan tentang 3 produk utama yang ditawarkan oleh Ejensi Ikhlas 165 iaitu Ikhlas Saving Takaful, Ikhlas Wanita Takaful dan Ikhlas Medical Card. Dalam ketiga-tiga produk ini ada satu produk yang boleh dikategorikan sebagai satu keperluan kerana ia meliputi seluruh aspek untuk perlindungan individu dan dalam pada masa yang sama anda sedang membuat pelaburan. Maksudnya di sini, selepas tempoh matang peserta akan menerima pembayaran sekaligus dari pendapatan pelaburan bersih dan jumlah terkumpul dari Akaun Pelaburan Risiko Peribadi (PRIA). Inilah kelebihan Ikhlas Saving Takaful.

Semalam aku telah menandatangani perjanjian untuk produk ini dan bayaran bulanan yang aku perlu khaskan hanya RM100. Untuk pengetahuan semua bayaran ini bergantung kepada umur anda ketika mula membuat pelaburan. Semakin berusia, semakin tinggi nilainya. Itulah sebabnya kita perlu mengambil insurans di usia muda kerana ia akan mengurangkan beban pembayaran. Aku tidak perlu risau kerana pembayaran ini akan dibuat secara automatik iaitu ditolak dari akaun Maybank yang telah didaftarkan.

Gambar dari Takaful Ikhlas

Menurut Kak Aida, dengan pelaburan RM100 sebulan aku akan mendapat 7 manfaat pelan iaitu:
  1. Simpanan hari tua / dewasa - *RM58,448.39
  2. Kematian / hilang upaya kekal - **RM70,156.15
  3. Kemalangan / hilang upaya - **RM90,156.15
  4. 40 penyakit kritikal - **RM30,000.00
  5. Khairat kematian - **RM2,000.00
  6. Elaun hospital - **RM100.00
  7. Pengecualian caruman - **RM31,883.20
* Jumlah pelaburan yang aku akan terima setelah tamat tempoh matang.
** Mengikut tempoh matang aku dan pembiayaan untuk bulan pertama pelaburan. Maksudnya, jika hari ini aku berjaya mendaftar dan keesokan harinya terjadi perkara yang tidak diingini aku akan menerima pembayaran tuntutan manfaat sebanyak itu (mengikut jenis manfaat). Ish, minta dijauhkan segala malapetaka tetapi apa yang aku lakukan ini adalah untuk persediaan sebelum apa-apa terjadi. Sediakan payung sebelum hujan kan?

Terima kasih google image ;)

Produk lain yang ditawarkan adalah Ikhlas Wanita Takatul dan Ikhlas Medical Card tetapi setelah berbincang, Kak Aida mengatakan yang latar belakang aku masih baik dan tidak begitu memerlukan 2 produk ini. Apabila sudah tiba masanya masih boleh memohon kerana sekarang aku sudah dilindungi secara keseluruhan oleh Ikhlas Saving Takaful.

Setakat ini aku sangat berpuas hati dengan respon dari Kak Aida. Beliau memang menitikberatkan kebajikan pelanggannya. Kak Aida cakap kalau dulu memang beliau buat kerana wang tetapi sekarang lebih kepada membantu orang lain. Dia sudah tidak perlu pening kepala mengenai wang kerana pendapatan beliau setiap bulan menjangkau RM10,000.00.

Panjang lagi ceritanya jika nak dihuraikan satu persatu, jadi di sini aku hanya menerangkan perkara asas sahaja. Kepada sesiapa yang belum membuat perlindungan, baik bermula dari sekarang. Untuk rakan-rakan dari Johor Bahru, aku boleh cadangkan beberapa nama dari ejensi ini dan mereka adalah bukan calang-calang orang. Kalau nak dapatkan perunding yang sama macam aku (Kak Aida) pun apa salahnya.

Ada nak tanya apa-apa? Komenlah, jangan malu-malu.