Auto-Feed Blogger Posts ke Twitter | Belog Ohsem

Jom selongkar

Sunday, June 20, 2010

Auto-Feed Blogger Posts ke Twitter


Ekceli aku tengah merayau-rayau di gugel tadi. Nak cari profile badge twitter yang mengancamlah konon, sudahnya jumpa yang macam kat bawah tu ha. Ada dekat peti surat sana. Tak puas hati sebenarnya dengan yang ada sekarang sebab nampak kemetot benau, tulisan pun macam semut je rupanya.

Disebabkan profile badge ini memenuhi kriteria aku iaitu ada autoscroll maka aku tepek dulu sementara nak dapat yang lagi cun. Ada suggestion tak mana nak dapat profile badge macam yang aku nak ni?


Eh, terbebel la pulak. Meh nak kongsikan dengan anda 4 langkah mudah macam mana nak buat auto-feed post ke Twitter. Sekarang ni aku punya pun masih dalam tempoh eksperimen lagi. Tak tahulah menjadi ke tidak. Kejap lagi lepas 30 minit publish entri aku update ye.
Ke aku sorang je yang baru tahu pasal ni? Hee ;)

Okeh, tak kesahlah pasal tu. Mari teruskan dengan misi yang masih belum selesai. Sebelum nak buat auto-feed pastikan 4 perkara ini wajib ada ok. Kalau nan ado cepat-cepat create dan cari.

i. Akaun twitter

ii. Akaun
blogger
iii.
RSS feed untuk URL blog anda
iv.
OpenID milik anda

Okeh, sudah settle yang 4 tadi mari lakukan langkah-langkah ini pula:


Gambar print-screen dari twitterfeed.com

1. Meh serang twitterfeed.com beramai-ramai. Ada kerja nak kena buat di sana.

2. Login ke twitterfeed.com menggunakan
OpenID anda. Kalau nak guna akaun blogger pun boleh, pilih blogger dari senarai yang ada dan masukkan username. Contoh URL blog http://rumah4tingkat.blogspot.com, anda boleh letak rumah4tingkat sebagai username.

3. Sudah settle mesti mahu verify akaun, check e-mail anda dan sahkan melalui link yang diberikan. Kemudian, teruslah menuju ke option Twitter feed dan klik pada
'
Create New Feed'. Masukkan ID dan password twitter dan tak lupa juga URL untuk RSS feed anda. Lepas tu, adjust setting mengikut citarasa dan klik butang 'Create' dengan hari yang gembira.

4. Akhir sekali tuan-tuan dan puan-puan, silalah buat entri baru macam aku tengah buat sekarang ini untuk uji sama ada menjadi ke tidak. Kalau berjaya, tahniah! Kalau tak jadi siasatlah apa yang tak kena.


Macam biasa gambar google image yang sponsor ;)

Psstt..ini ada ekstra tips untuk anda yang tak tahu menahu macam mana nak cari 2 perkara wajib yang aku highlight dengan warna hitam di atas.


>> RSS feed untuk URL blog anda
Encik blogcatalog habaq, senang je. Pilih antara:

i. URLblogandadisini.blogspot.com/rss.xml

ATAU

ii. URLblogandadisini.blogspot.com/atom.xml

Aku ambil yang pertama dan twitterfeed accept. Fuh! lega.

>> OpenID milik anda
Untuk cekidout tentang ini hanya perlu ke blogger akaun anda - klik tab DASHBOARD - klik tab SETTINGS - cari sub tab OpenID dibawah settings. Jumpa?

Tutorial best ini ditaja oleh eHow.com dan blogcatalog.com.



12 comments:

HUDA said...

terimas kasih~!! mahu apply ini. hehehe

Kie-yu said...

@HUDA
sama-sama
moh kite ramai2 apply
thanks sudi singgah R4T~

pawaka19 said...

mekasih..jom try test

New Entry Pawaka19 Dot Com

"Seorang Lelaki Berkahwin Dengan Anjing"

Mr PenyuBiru said...

twitterfeed ni bukan sahaja autofeed ke twitter,malah ke facebook dan macam² lagi. mmg bagus tuk meningkatkan trafik.

Kie-yu said...

@pawaka19
same2. thanks sudi komen

@Mr Penyubiru
ouh! yeke
ada ternampak juga tadi
thanks for sharing ;)

LaNuNsepet said...

aku pun guna yg ni gak...
post ke FB n Tweeter..
mudah n pantas

yeah! he3

Kie-yu said...

@LaNuNsepet
yup
ada perasan kat twitter tadi
senang kan?
tapi eksperimen aku ni mcm gagal je
huu~

Epy Ain said...

ada 1 ketika dlu ain berpuluh kali nak masuk belog ni xdpt..
hehe ^_^ zaman jahiliah kot tyme tuh

neway click sini yea : Contest Mata Menawan :: jadikan Epy Ain as ur referral ::

Kie-yu said...

@Epy Ain
masuk belog mana ain?
R4T ke?
ish..ade pulak ckp mcm tu ;)

ardinihumaira said...

best juga kan leh autofeed ke twitter.. dni nak try la ;)

Nia said...

yup,..memang ini tutorial yg best!!

thanks ya!!

Kie-yu said...

@ardinihumaira
yup! mmg best. dni ade twitter? meh nak add.

@Nia
thanks fren. sharing is caring ;)