Shopping Bajet: 4 Item untuk RM50 | Belog Ohsem

Jom selongkar

Tuesday, June 29, 2010

Shopping Bajet: 4 Item untuk RM50


Entri mode terkenan dengan belog encik Penyubiru.

Tatkala tengah berdedikasi buat kerja di pejabat (konon-konon), aku dapat mesej dari geng IMGLAD yang nun jauh di pulau Langkawi sana. Meh kita namakan beliau sebagai Nana. Cik Nana minta nasihat aku untuk memilih solution mana yang sesuai dengan contact lens Freshlook milik beliau. Adess! aku bukan tau sangat pun sebab setiap bulan aku tukar brand solution. Ada orang cakap solution ni kena pilih ikut keserasian mata kita. So far, mata aku ni tenyeh apa saja pun ok sokmo. Solution RM9.90 sebotol pun tiada masalah. Jangan nanti masa tua berkarat mata aku sudahlah. Hee. Mintak jauh.

Nana habaq, di sana susah nak bergerak jadi aku volunteer tolong dia belikan solution. Kesian kawan aku sorang ni. Petang balik kerja terus aku menuju ke Jusco Taman Universiti untuk carikan solution Nana. Sementara nak dapatkan persetujuan cik Nana mana satu solution yang beliau berkenan aku tawaf la tingkat 2 mencuci mata. Cis, takkan cuci mata semata. Dah alang-alang ke sini baik aku beli apa-apa yang patut. Amaran! Jangan tertipu. Barang yang tak patut pun ada juga sebenarnya.

4 barang mengikut cita rasa aku yang sempat disauk ada dalam gambar di bawah. Bajet? Seperti yang dinyatakan pada tajuk entri, hanya RM50.

Hee. Memang bukan barang branded ye tuan-tuan dan puan-puan. Kira oklah untuk seorang pekerja makan gaji seperti aku. Tambah pula aku tak reti sangat nak bergaya, jadi mana yang sedap mata memandang itulah yang akan menjadi pilihan. Meh nak kepoci satu persatu:

Item No 1
Nama penuh ikut IC : Beg Polister cap COLORIS
Harga : RM9.90. Murah gila. Harap bukan kualiti murahan.
Lokasi: Ladies Dept. Jusco
Sebab musabab beli :
1. Kekanda selalu ajak aku pergi ke pantai dan kawasan-kawasan yang ada unsur air. Jadi aku rasa beg ini sangat sesuai untuk menggantikan beg plastik kedai kasut yang aku selalu guna untuk elakkan lencun barang-barang aku.
2. Lawa pun lawa nak dibandingkan dengan beg plastik kedai kasut.
3. Siap ada beg tambahan. Boleh letak toiletries atau barang make-up.
Komen: Beg ini tak sesuai untuk bubuh barang-barang melebihi 2 kg. Setakat nak sumbat tuala mandi, kain baju kotor/bersih bolehlah. Kalau degil juga mahu hangkut segala harta aku cadangkan baik beli beg troli, bukan beg ini. Aku sangat suka coraknya walaupun cap COLORIS itu agak asing bagi aku. Aku ada gugel tapi tak pasti mereka satu geng ke tidak.

Diculik dari google images.

Item No 2
Nama penuh ikut IC : Dettol Instant Hand Sanitizer
Harga : RM4.67 Harga SALE! Biasa RM5++
Lokasi: Watson. Kedai kegemaran.
Sebab musabab beli :
1. Botol ini comel.
2. Bau wangi.
3. Takut kena H1N1 maka kenalah jaga kebersihan.
Komen: Hand Sanitizer ni ada Charmomile extract dan aku rasa jenis ni baru lagi di pasaran Malaysia. Tak pernah nampak pun sebelum ni.

Item No 3
Nama penuh ikut IC : Rahsia
Harga : RM4.68 Harga SALE juga! Beza 1 sen dengan item No 2.
Lokasi: Watson lagi.
Sebab musabab beli :
1. Salah satu keperluan aku.
2. Wangi.
3. Blablabla
Komen: No komen.

Item No 4
Nama penuh ikut IC : 2 pasang selipar agak jamban
Harga : RM29.90 pssst..Beli 1 percuma 1
Lokasi: XES kedai kasut.
Sebab musabab beli :
1. Selipar lembut macam ada bantal di kaki. Aku selalu berjalan jadi sangat sesuai dengan kaki.
2. Pantang nampak ayat ---> Beli 1 Percuma 1
3. Sengaja beli nak tambah koleksi. Ecece. Sebenarnya selipar aku semua sudah jahanam. Tak reti nak jaga.
Komen: Pilihan kasut membuktikan betapa rendahnya taste aku. Sumpah aku tak reti nak pilih jadi tolong jangan kutuk. Kerjasama anda sangatlah dihargai.

Pesanan terakhir dari aku..WATSON tengah SALE woh. Jom kita serang!!!!

Ai Watson
Ala-ala rancangan tiwi 'Destinasi Bajet'. Siapa nak tips penjagaan lens habaq mai ok? Ekslusif dari pengalaman aku.


12 comments:

Mr PenyuBiru said...

nama barang rahsia tapi dalam gambar 1st tu ade barang rahsia tu. so tak rahsia aaa.hehe

Kie-yu said...

@Mr PenyuBiru
hee. tauuu
tp dah conteng apa
nampak eh?
xpelah kira halal siapa yang nampak ;)

Nida said...

pandai sudah merancang dan berbelanja...

♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ said...

destinasi bajet...!
he3


btw..b my folower k!..
tq!
http://owlkieranaa.blogspot.com/

ardinihumaira said...

hehe.. dapat perkataan baru hari ni.. nama ikut ic untuk barangan. yeay! ;)

Hamizah said...

bagus la..budget kena igt masa dpn

cik helena said...

no 3 tu cikhel tau apa..la la la la

KaiZeN SHiNoBi said...

shopping kow2 tuh... ngehahhaa

Kie-yu said...

@KaiZeN SHiNoBi
tak de maknenye kaw kaizen
RM50 je kot

cik aiLebiu said...

hhuhu bagus2..sgt bajet...dgn RM50 je bleh dapat byk barang...

Epul Azimi said...

tak penah pegi watson,tempat tu murah tak?

joegrimjow said...

teringat kat carboot