HTML Mudah dan Menarik | Belog Ohsem

Jom selongkar

Monday, June 14, 2010

HTML Mudah dan Menarik



Ada lagi cik anon yang berminat dengan harta di dalam rumah aku ini. Nampaknya blogger lebih suka memilih widget buatan sendiri yang lebih mudah tetapi menarik di pandang mata. Macam mana nak buat? Ini aku nak tunjukkan caranya. Yang sudah tahu menahu lagi expert dijemput untuk join contest aku. Mana tau ada yang belum join.

Ingin dijelaskan di sini bahawa apa yang anda lihat (status online & berapa orang yang sedang view blog) itu aku buat sendiri guna HTML biasa yang dikahwinkan dengan widget dari website-hit-counters dan histats. Untuk gunakan widget ini kena mendaftar jadi ahli dahulu ye adik-adik.

Sebenarnya aku pernah buat tutorial kelip-kelip ini, ada dalam setor gosip ni ha. Disebabkan ada yang komen di shoutmix peti surat, bubuh request di kotak soal jawab (mungkin orang yang sama?) dan adik comel aku sorang ini pun nak juga, jadi aku pun buatlah entri khas ini untuk mereka.

Siapa yang pernah belajar tentang HTML mesti tahu pasal Marquee. Eh, bukan nama artis ye. Ini adalah perkara asas untuk anda membuat perkataan atau gambar menjadi berkelip-kelip, bergerak ke kiri atau kanan atau melompat-lompat. Meh aku nak share beberapa kod HTML mudah yang anda boleh gunakan.


1. Untuk kod HTML
Slide-in:

Perkataan atau gambar anda akan muncul dari kiri dan bergerak hingga ke akhir sisi kiri blog anda.



Contoh (sila refresh
untuk lihat hasilnya):

Perkataan atau anda di sini

....................................................................................................................................

2. Untuk kod HTML
Continuous scrolling:

Perkataan atau gambar anda akan muncul dari kiri dan bergerak hingga ke akhir sisi kiri blog anda secara berulang kali.



Contoh:

Perkataan atau anda di sini

....................................................................................................................................

3. Untuk kod HTML
Bouncing back and forth:

Perkataan atau gambar anda akan bounce (apa eh dalam Bahasa Melayu?) ke kiri dan ke kanan.




Contoh:

Perkataan atau anda di sini

....................................................................................................................................

4. Untuk kod HTML
Scrolling Upwards:

Perkataan atau gambar anda akan bergerak dari atas ke bawah secara berulang-ulang.




Contoh:

Perkataan atau anda di sini
....................................................................................................................................


Okeh, cukuplah 4 dulu. Bagi banyak-banyak karang pening kepala pula. Hee. Eh, lupa nak bagitau untuk gunakan kod ini sila pilih widget HTML dari add widget di blogger ye.

Terima kasih cikgu quackit sebab memberi tunjuk ajar.


6 comments:

iemaZAIMAH said...

serius sukeeeeeeee...hik3..nk bookmark post ni..nnt klu nk try leh tgk sni je..huhuhu

helena's said...

sangat bagus!time kasih kieyu~

ardinihumaira said...

wah! best ni. mesti cuba! hehe nak wat gak la

KaiZeN SHiNoBi said...

wow2... nnt aq nk try gak r... heehehe

Faiz said...

bgusnye entri cm nie..hehe..

nak jawab soalan yg dikemukakn kat blog
*****Tentang Kehidupan*****

tu semua bergantung kat promosi kita..dan berapa bnyk org klik link kita..bergantung kat usaha kita..

aiza said...

salam...akak, ajau laa saya mcmne nk buat gamba teddy kt bawah tu...yg "trime kasih cikgu..."

then ajau sy mcm ne nk buat shoutmix ade kartun2 tu...