Clever! Edisi Malaysia di Astro | Belog Ohsem

Jom selongkar

Sunday, October 10, 2010

Clever! Edisi Malaysia di Astro


Masa tengah taip entri ni mata tengah terpaku menonton rancangan
Clever! Edisi Malaysia kat channel TVIQ (Channel 552). Takde maknanya nak tengok dengan anak wehh. Aku solo molo lagi tau tapi not available anymore. Hikkss.


Rancangan ni adalah sangat menarik sebab banyak eksperimen sains yang mudah dijalankan tetapi sangat sanagat amat seronok untuk ditengok dan difikir-fikirkan. Ianya dihoskan oleh Aznil Hj. Nawawi dan co-host merangkap saintis Rafidah (ex-3R) bersama pelajar sekolah dan artis jemputan yang berbeza setiap episod. Ala-ala gameshow jugaklah.

Ekceli Clever! Edisi Malaysia telah diadaptasi dari rancangan Clever! dari stesen televisyen SAT.1 (Jerman). Ranking nombor satu kat sana tau! Puas aku gugel dan dapat juga cari puncanya.

Sumber: sat1.de

Rasa-rasa nak tengok versi Jerman punya keliklah link atas nuu. Website pun 100% in German Language, nak kena guna google translate baru faham. Nak tukar ke English pun tak boleh sebab tak ade gadget translator dalam website tersebut.

Aku cadangkan u ols tengok je lah edisi Malaysia pun dah bagus. Tak payah nyusahkan diri lah nak translate bagai. Maklumat lebih mengenai rancangan ini boleh kelik sini yek. Website yang sangat menarik dan interaktif. Kalau terlepas episod kat Astro boleh tengok video kat sana.

Team Clever! Edisi Malaysia ada buat karnival di sekolah-sekolah seluruh Malaysia tau. Jom cekidout info:

Tarikh Negeri Masa Sekolah
25 September 2010 Kuala Lumpur 10:00 am SK BUKIT DAMANSARA, KL
26 September 2010 Ipoh 10:00 am SK PINJI Ipoh
2 Oktober 2010 Johor 10:00 am SK Infant Jesus Convent, JB
3 Oktober 2010 Melaka 10:00 am SK Jalan Datuk Palembang, Melaka
8 Oktober 2010 Kota Bharu 8:00 am SK Sultan Ismail 2, Kota Bharu, Kelantan
10 Oktober 2010 Pulau Pinang 10:00 am SK Seri Permai, Pulau Pinang
16 Oktober 2010 Kota Kinabalu 10:00 am SK Tanjung Aru 1, Kota Kinabalu, Sabah


Tagline rancangan ni: Bijak! Memang bijak!




9 comments:

belalang hijau said...

zaman belalang dulu sains cukup2 makan je sebab x de astro lagi...klu x sure belalang dah bijak sains...
(ayat nak cover sebab sains hancus)


huhuhu...

gnesop.com said...

nampak cam best...
boleh kayan nih :)

gnesop.com said...

nampak cam best...
boleh kayan nih :)

sekamar rindu said...

salam..

apa saja rancangan yg ada aznil mesti best

LiFe KaMi said...

best ker.. kena try usha ni..:)

ardinihumaira said...

lorrh dah terlepas kat KB punya. kalo dni tahu dni g bertenggek kat sk ismail petra tu :D

ezany said...

kalau buat rancangan camni baru la budak2 sng paham.. kalau cikgu mengajar susah pulak dorg nak paham.. haish..

~ orochi ~ said...

~ salam..
~ ha'ah sgt bes..!! terlayan gaks rancangan nih smlm..ehehe..seronot gaks..

nurezzat said...

a'ah, memang best pon..