Nuffnang Menjawab tentang Advertorial Campaign | Belog Ohsem

Jom selongkar

Thursday, July 15, 2010

Nuffnang Menjawab tentang Advertorial Campaign


Semua orang ada cita-cita dan impian masing-masing, sama juga seperti aku. Dek kerana impian inilah aku blogging macam nak rak. Terpulanglah kepada anda nak menilai dari segi negatif atau positif kenapa aku pilih dia sebagai idola. Bagi aku pencapaian beliau adalah milestone atau sebagai panduan aku dalam dunia blogging yang penuh pancaroba ini. Tak salah kan?

Aku perlukan satu contoh yang baik untuk dikopipes dan mana yang tak baik tu aku tinggalkan jauh-jauh di belakang. Jangan kontroversikan statement ini kerana aku berpandukan kepada pepatah orang kulit putih - Nobody is perfect. Eceh!

Cukuplah dengan ayat bunga-bunga tahi ayam itu. Kembali ke cerita asal tentang advertorial campaign dari Nuffnang (NN). Ya, ini entri untuk mereka yang sayang ketat-ketat sama NN. Mereka yang tak sayang NN ketat-ketat pun boleh baca buat isi masa lapang. Hee.

Imej dari sini.

Aku ada terbaca entri menarik mengenai 'Tips Nak Dapat Buffered Earnings' dari belog perondajaketbiru74. Ini bukan tips biasa-biasa sebab tips ini beliau dengar sendiri dari staff nuffnang - Robb secara eksklusif dalam satu event yang dianjurkan oleh NN. Kalau nak tips tersebut sila klik link ye.

Lepas baca nama Robb pada entri tersebut baru aku teringat ada hantar ticket pada NN bertanyakan mengenai kelayakan minimum untuk menerima advertorial campaign (Lucrative Advertorial). Iklan ini lebih lumayan bayarannya berbanding 2 kempen yang NN tawarkan kepada semua blogger. Aku siap offer nak buat satu advertorial campaign secara percuma untuk mereka nilai sejauh mana kebolehan aku. Ceh, macam bagus nau je.

Dan ini adalah maklumbalas yang aku terima dari Robb:


Nampak tu dek non? Kalau trafik tak cecah 1k sehari jangan beranganlah nak dapat kempen bayaran mahal tu ye. Terasa sungguh kecil diri ini. Wakaka. Meh aku simpulkan 2 kriteria utama untuk dapat kempen ini:

1. Trafik wajib maintain 1k unique visitor setiap hari
2. Isi kandungan dan cara penulisan blog mestilah menepati selera advertisor (mengikut produk/servis yang mereka tawarkan)

Untuk info lebih lanjut boleh klik sini --> tekkaus.com

Geng blogger yang lebih arif tentang hal ini tolong betulkan kalau aku tersalah bagi info. Mekaseh :) Persoalan pun sudah terjawab, jadi marilah bersama-sama kita tingkatkan usaha untuk memenuhi impian masing-masing.

Nak seribu daya tak nak seribu dalih.

Psst..ada segmen baru nak kepoci ni. Aku nak pilih satu blog bertuah berdasarkan komen yang menarik dari entri sehari sebelum untuk ditepekkan di dalam ruangan Blog Pilihan Hari Ini. Segmen ini adalah salah satu tanda penghargaan kepada mereka yang komen entri aku.

Pemilihan adalah atas budi bicara aku sendiri. Harap maklum. Sebarang surat-mengurat menyurat tidak akan dilayan. Hee. Nak jadi blogger terpilih? Rajin-rajinlah komen di R4T.


Blog Pilihan Hari Ini

Baby & Me ©

Entri Daftar Facebook Kena Bayar : "bangsa Yahudi? banyak betul kepandaian diaorg ni kan? Kita pun sepatutnya cuba untuk jadi macam tu (tapi dari segi kepandaian aje la..huhu)" - Nia


31 comments:

ardinihumaira said...

wahh ada segmen. bagus, Kie-yu ni ^__^


p/s: tentang nuff tu, betul kena ada unique visitor 1k sehari.. atau blog kita punya keistimewaan di mana entry2 kita tulis tu ayat dia power... tak semestinya blog informasi... tapi punya satu daya tarikan... pastu... biasanya yang banyak terpilih sebab tulis dalam bahasa inggeris dan perfect! :)

faiz said...

huyyooo...1k visitor..susa tu..huhu

Post-post baru faiz!
Lawatan sambil belajar ke..
Template header Percuma!
Newbie pun boleh dapat trafik

Azman Roslan said...

ooooo nak 1k sehari, aku nak dapat 1ratus pun susah. hahah

Laili said...

tq sb sudi kongsi tips..

* yeah! dah komen :)

Mr PenyuBiru said...

kalu dpt 1k & lebih unik visitor pun blum tentu terpilih sebab ia bergantung kpg advertiser tu kan. so,kena pandai bodek advertiser aa.hehe

ken said...

1k traffic? so hard to get that..
but if you know the Nuffnang people well, you can get the advertorial when less than 1k.. i know a few bloggers are like that.. =)

Kujie said...

masa bersama NN pernah dapat 3 advertorial... betul, bukan NN yang pilih tetapi pengiklan dan jangan tukar2 bahasa semata2 nak iklan.. Dia nak cara kita sendiri.

Kalau trafik banyak tapi tak ada komunikasi dengan pengomen/ pengunjung, pengiklan pun tak suka juga.

setuju komen ken...sebab itu Kak Jie tak serasi :p

cik aiLebiu said...

ouh..baru tahu requirement yg dorg nak utk advertorial ni...dh lama tertanya2..heheheh....

sop said...

1k? x byk tuh.. contoh Kie-yu dah 400 sehari, tambah lg 600 jer.. huhuhu..
ayat mesti power dan ramai peminat.. boleh usahakan..

"usaha tangga kejayaan"

Kie-yu said...

@sop
erk! bro..400 tu seminggu la trafik kie-yu, bukan sehari
yg 400 sehari tu dni
hee :)

Kniedaz said...

1K sehari? tak tercapai dek akalku la..huhu..

diraja22 said...

dah dekat dah.. 1k.. patut xdpt..

noor afzan said...

kepada diriku..
jangan nak bermimpi dapat 1k UV.
nak dapat 200 UV pun tercungap-cungap.
haiihh..

AngahSayang2314 said...

hehehe angah datang singgah sini jap tengok2

& follow uuuu

Nia said...

1K sehari?! Sekarang ni nak dapat 100 pun susah..huhu..

wah, bagus la appreciate commentors mcm ni, i selalu terfikir2, apa aku nak bagi utk penghargaan pada org yg bg komen2 ni. yg u buat ni memang best.
thanks sbb pilih i punya komen tu, dah tersengih aje ni ha.hehe..

hans said...

hahahaha
dulu waktu rajin berblogwalking dan pasang chatbox boleh lah dalam 500 ke 700 orang sehari
sekarang nih dalam 300 ke 400 jer sebab dah tak blogwalking dengan pasang chatbox
hehehehe

e_ja said...

usaha itu tngga kejayaan..kesenangan takkan dtg bergolek..1k sehari?? jauhnya nk smpai ke tahap tu..huk2..

kaizen shinobi said...

eh? x paham...

hehe advertorial campaign tuh mcmne lak?

ade yang lain lagi ke? hehe

Kie-yu said...

@kaizen shinobi
advertorial campaign tu mcm yg RM selalu buat sticky post 48 hrs
bleh tgk kt sidebar redmummy.com

Redbloodsnow said...

mmg lumayan yang advertorial nih taw. zie pnah dpt sekali. utk 48hours sticky mode jek zie do byr RM200++...perhhh!! mmg lumayan. Rasenya yg zie dpt tuh advertorial yg paling murah kot

coz ade certain advertorial price ribu raban dorg paid. Tp kan yg, once kte dh di call oleh dak nuffnang kan, due date die tight giler taw. let say, ptg nih dorg call soh antar assignment advertorial tuh. ke esokkan ari before 8am, harus di submit. if lepas 8am...melepas ler jwp nyer..huhu

taun nih, lom lg zie dpt advertorial :( sobsobsob

shaharil said...

100 seminggu boleh la. tapi 1k sehari tu belum lagi. Insya ALLAh, masih dalam proses untuk mencapainya.

belalang hijau said...

1k sebulan boleh la kot...
kuikuikui...

belalang baru nak ucap tima kasih pada kie-yu sebab selalu tgglkan komen pada entry2 belalang...

kie-yu memang da best!

Eciz said...

ek eleh. tah bila giliran aku tah. LALALALA

Hamizah said...

belum mimpi 1k pngunjung sehari..10 org pon kira dah bertuah..hehehe

MaryamJamilah said...

Wah. serias ni? Baru tertanye2 tentang ni. Dah kamu tolong jawabkan. Bagus yang amat lah. thanks for sharing :)

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

1k..? emmm kalau takder entry .. tada sapa masuk blog mie.. sob sob sob..

mari lah mari lah masuk blog mimie.. huhuhuhu

lassiegewdix said...

1k ? OMG !

perondajaketbiru74 said...

salam....tq ler gua nak ucapkan pada cik kieyu ni sebab sudi letak link gua kt sini..gua nak cakap sikit hehe tanpa usaha mana bole dapat kejayaan kan? so kita berblog ni dari hati dan seharusnya blog bukan sebab wang rggt semata2...kita cari identiti kita sendiri, blog dari hati itu yang paling penting.....NOTHING IS IMPOSSIBLE>>> cheers..

soffya cik bulan said...

fuhh....teringin nk bermimpi mcm tu...
dn sdg mnggapainya...
1k, dan advertorial...:]

(angan-angan)

darkbatman said...

wah.. ramai berminat ngan advertorial..
hehe. ape pun utk mengejar advertorial, kena jaga reader n penulisan blog.. kena byk berinteraksi n salu join event nuff.. heh!
klau terlalu kejar earning, nt kita akn hampa.. yg pasti berblogging la ngn kepuasan.. :)

PutraRocker said...

perghh..1k sari...x mustahil! o_O