Geng Blogger Buat Magik | Belog Ohsem

Jom selongkar

Monday, July 5, 2010

Geng Blogger Buat Magik


Baru minggu lepas baca dari belog Kak Jie tentang Geng Blogger (GB) buat silap mata. Minggu ini turn aku pula yang kena. GB sudah setting seminggu sekali ada blogger yang dapat ke? Hee.


Adeh, apa yang aku dok merepek. Meh nak habaq, semalam masa nak ping entri Facebook-ing Cara Baru ada satu peristiwa terkejut berlaku. Serius terkejut woh! Jom terkejut sama-sama:

Kelik bagi gedabak.

Secara positifnya ada baik juga terjadi perkara aneh macam ni. Dek kerana terkejut, aku terus pergi ke belog cikdagu untuk tengok-tengok belog beliau. Betul, memang wujud belog dan entri ini. Mungkin cikdagu ping entri sama waktu dengan aku lalu incik GB terkonpius sekejap.

Kepada anda yang mungkin akan berhadapan dengan situasi yang sama, jangan panik. (ceh, macam ceramah kebakaran pulak) Langkah pertama yang anda harus lakukan adalah tarik nafas dalam-dalam. Jangan lupa hembus nanti putus nyawa pula. Kemudian tenung apa yang terpapar di skrin dan copy URL bertuah yang anda dapat tu. Apa lagi..pergilah ziarah sahabat blogger kita tu. Nampak tak kelebihan kekonfiusan GB ni?

Kembali ke pangkal jalan. Pheww!

Sesudah itu anda log out dari GB dan sign in semula. Jika kejadian sama berulang sila ikuti semula langkah pertama tadi dan log in semula. Agak-agak sudah 4 kali kejadian yang sama berlaku barulah pergi ke GB dan cari incik Kong untuk mengadu. Tak perlulah post new thread sebab admin sudah pun buat thread khas untuk masalah ini. Tambah sahaja komen anda di situ. - Sumber: Kak Jie

Culik burung dari sini.

Anda juga boleh cari burung biru beliau dan utarakan masalah anda dengan ayat yang berhemah. Janganlah marah-marah ye. Ingatlah admin GB juga adalah manusia biasa seperti kita yang ada kelemahan dan kekurangannya. Bak kata Kak Jie lagi - 'Belajarlah memahami dan bersabar. Bukan mudah untuk menjaga komuniti yang dicemburui .'

Tiada masalah yang tiada jalan penyelesaian. Betul tak?


21 comments:

Sharinginfoz said...

nasib baik dah ok kan...

Tak Boleh Ping Gengblogger?

ardinihumaira said...

dni lom pernah lagi jadi cemtu, Kie-yu. asik tak dapat ping tu adalah... wah.. thanks for sharing. takdela dni panik nanti :) tq Kie-yu!

Emora Valeria said...

hoh tak check lagi gb nye ping blog.hehe..

FarHa said...

wahhh salai akaun ke?? huhu bhaye gak tuh..enth2 de org hacker tak?

KID LEARNS TO FLY™ said...

dua tiga itik berlari,
cis,hantar tweet sekali link haha..

gengblogger dah sampai umo menopause ni haha

Jard The Great said...

hoho.. ku masih tak leh nk ping blog kat situ

azizan4444 said...

sebelum ni men ping je.xtaw plk ada masalah..lps ni harap setel..susah xley ping ni..rugi trffc..hehehe

Sendra said...

aku nak ping entry dari dulu sampai sekarang tak boleh2 langsung..aku dah tak sayang kat GB lagi sekarang.

fiD said...

macam tu pulok dah, hehehe. nape GB sekarang mcm x terurus ek?

Kujie said...

kong ckp ade org nak inject script dlm GB...atau kata mudah cuba nak hacking GB

f ι я α α said...

blog orang eh? haha ;)

jane said...

aku nk masuk gb tp asik tk tau cmne caranya
hahahaha

nk jd mmber cmne

inai malam pengantin

~Ann~ said...

apapun yang terjadi, GB tetap dihatiku... pewwwwwwit!

Eh eh, bukan mudah nak cari geng yang pandai magik ni... wah bangga ai.. memang asyik dicemburui la.. tak habes habes orang nak hack.. hampes sungguh!

JAI said...

balasan disinggah wehh..hehe.

Ery Farieha said...

wow!
magiss~
ahahaha
GB kan selalu bengong2.

kawie2020 said...

dah lama gak x masuk gengbloggers nih...

Nia said...

sekarang dah ok kan yang? biasa la, bukan senang nak jaga kan.

Eciz said...

cis. apsal tak penah kena ni. cis cis








eh ada la masalah yang tade jalan penyelesaian.
iaitu








MALAS. LALALALALA

HaFizRahMaN.com said...

facing the sme probs

MaryamJamilah said...

hohoho.. pening skit ngan GB sekarang. banyak betul pembaharuan. sampai ke salah2 profile ye? :p

Nia said...

blogspot pun pandai buat magic, semlm dah komen kt sini, ade. tetiba hari ni hilang..huhu