Tune Hotel: RM9.99? Murahnya!! | Belog Ohsem

Jom selongkar

Friday, July 9, 2010

Tune Hotel: RM9.99? Murahnya!!


Ada satu hari sewaktu berjalan-jalan di Danga Bay, kekanda habaq beliau berangan nak menginap di Tune Hotel. Patutlah, ada banner gedabak yang di gantung di dinding hotel itu tertulis 'Anda boleh menginap di hotel bertaraf 5 bintang hanya dengan RM9.99' Lebih kurang gini lah ayatnya.

Kekanda nak duduk hotel di Danga Bay itu saja-saja sebab harga murah. Aihh..baik pergi bercuti di negeri lain dan booking di sana. Tune Hotel kan ada di mana-mana.

Tune Hotel Danga Bay. Gambar sumber: go-airasia.com & www.flickr.com

Sedikit info mengenai Tune Hotel dari Wikipedia:

Tune Hotel State Services Sdn Bhd adalah sebuah syarikat yang mengendalikan rangkaian Tune Hotels.com berkonsepkan hotel 'perkhidmatan terhad' dan sedang berkembang pesat ke negara-negara lain seperti Indonesia, India, Thailand, Bangladesh, Vietnam, Filipina, Australia dan United Kingdom. Hotel dengan tagline '5-Star Sleeping Experience at a 1-Star Price' ini sangat berbangga dengan tahap keselesaan dan keselamatan pelanggannya yang mengenakan kadar yang sangat rendah berbanding hotel lain.

Functional Display di LCCT KLIA - Gambar sumber: sixthseal.com

RM 9.99? Gila murah! Tapi macam tak masuk akal je kan. Menumpang di chalet buruk pun paling kurang RM20 kena bayar. Mesti ada udang di sebalik mee bandung. Meh kita siasat..

Kelik kasi gedabak. Gambar sumber: tunehotels.com

Jumlah selepas aku konon-konon nak booking online adalah RM109.33. Ini adalah harga yang aku perlu bayar untuk tarikh 17 Julai 2010, satu malam bilik jenis twin room (2 single size bed), pax 1 orang.

Whoa..magik! Macam mana boleh jadi macam ni? Marketing Stratergy namanya. RM38.00 hanyalah bayaran untuk sewa bilik semata-mata. Kalau nak lain-lain barang/servis sila kaching! $$$. Buktinya anda boleh rujuk di gambar yang Step 3.

Kekanda saja-saja nak booking hotel sebab RM9.99? Sekarang beliau sudah boleh lupakan niat murninya itu. Hee. Kalau betul-betul nak bercuti, mungkin bayar sebanyak ini adalah sangat berbaloi. Hotel ala-ala 5 bintang apa?

Aku belum pernah menginap di sini. Ada pengalaman? Jom kongsikan di kotak komen.


13 comments:

mummynana said...

sangat best yer.. saya kalau bole nk try book and stay.. tgok camne kan... 1 nite ke 2 nite... jadik la..

cik aiLebiu said...

aah..setiap service yg dipakai kena bayar...tuala pun bayar...huhuhu...

aren said...

marketing strategi.ramai org tertipu....

jfook said...

The one in Danga bay not bad hor. :)

Kie-yu said...

@jfook
still new maa..no wonder lorh. hee ;)

hans said...

hahaha...macam iklan gunting rambut la...
kata RM10 jer
gi gunting jadi RM30 lebih
campur syampu apa semua
hohoho

ardinihumaira said...

hehe... memang marketing stratergy yang hebat tapi customer la gigit kuku sampai jari ;p

Eciz said...

eh. itu murah oke

Emora Valeria said...

cam bese je ni..

Redbloodsnow said...

perhhh!!! tuh mmggggg lah super murah ek. baru budget ckit melancong kan kan..hehe

Hamizah said...

kita dah terkena..huhuhu

~Ann~ said...

selalu kena penipuan camni.. Tune hotel tu brp star ek? hahahaa

Mr PenyuBiru said...

tunehotel ni sesuai tuk backpacker atau org yg hanya guna hotel utk tidur jer.sebab diorang perlukan service yg basic saje.