Pengguguran Bayi Kini Sah di Sepanyol | Belog Ohsem

Jom selongkar

Wednesday, July 7, 2010

Pengguguran Bayi Kini Sah di Sepanyol


Dalam sibuk-sibuk blogger Malaysia membantah kegiatan pembuangan bayi yang semakin menjadi-jadi, kerajaan Sepanyol pula mengambil langkah untuk meluluskan pengguguran bayi di negara tersebut dan jika tidak silap telah pun mula berkuat kuasa 5 Julai lalu. Aku ada mendengar berita ini di TV3 pada minggu lepas semasa sedang sedap mengisi perut dengan juadah tengah hari.

Gambar dari sini.

Hari ini aku cuba search di myMetro dan akhbar tempatan online lain tapi tak jumpa berita ini. Akhirnya artikel yang dicari aku jumpa di website negara jiran. Memetik berita The Jakarta Post (TJP) online bertarikh 6 Julai 2010:

'Abortion in Spain is now legal thanks to the enforcement of a law authorizing abortion monday 5th of July. Spanish women can now freely abort an unwanted foetus until 14 weeks and 22 weeks in cases of clinic danger for the mother or the foetus. This is a revolution in the catholic Spain that was much behind compared to her european neighbors (France allowed abortion in 1975!) ' - Read more: TJP

Artikel lain yang berkaitan: Spain's new abortion law comes into force

Menurut sumber berita di TV3 yang aku dengar, rakyat Sepanyol membantah keputusan kerajaan ini sekeras-kerasnya. Satu demonstrasi secara besar-besaran telah diadakan sebagai tanda protes mereka kepada penggubalan undang-ungdang baru ini.

Gambar dari sini.

Kemungkinan kerajaan Sepanyol akan meneliti semula undang-undang berkenaan dan keputusan akan diumumkan kelak. Harap-harap kerajaan Sepanyol dapat membuat keputusan yang bijak.

Malaysia nak ikut sama ke? Mintak jauh lah ye.



14 comments:

ardinihumaira said...

isk kalau negara kita luluskan maka seks bebas akan berleluasa la gamaknya. tak relevan kan. huhu.. mintak jauh la..

pssst Kie-yu.. komen blogspot macam dah makin ok la hehe

xazryx said...

bodo kerajaan sepanyol nih .

Hamizah said...

kalau msia pon ikut,baik islam dijadikan agama hiasan saja..

Sylarius said...

Sengal ubi punya lawmaker. Menghalalkan pengguguran seumpama menghalalkan pembunuhan.

Redbloodsnow said...

xde berhati perut arr kerajaan tuh mmbenarkan abortion. cian bby dlm womb. baru jek nk hidup :(

princess_eryna said...

nauzubillah!!!

julianusginting said...

wah kacau...masa mengugurkan kandungan di sahkan?kacau benar

cybernetic88 said...

huh. gila kntng. lawl. xbleh blah. xske aku. de ke patut kasi lulus. hish T_T

fiziskandarz said...

came across your blog while bloghopping :) mmg pelik laa kan, negara maju tapi buat dasar yg tak berapa maju :S

enyheartsdiamond said...

sekeras-kerasnya saya membantah!!!

kujie said...

benda yang di larang, benda tu lah paling mudah nak buat..aishh

Cik Nass said...

@kujie
bukan sahaja mudah kak..sedap lak tu..~ benda yang haram tu la yang sedap..~ dunia..dunia..

Anonymous said...

tme ksh byk2 sebb ad gak org yg post pasl bende ni,,akhirnye jmp gak artikel pasal ni,,tme ksh yg xterhingga,,da penat cri kt metro,,

Cik Liyana said...

kesian anak kecik yg tak bersalah kan !

malaysia kalau buat macam tu jugak tak tahu lah nak cakap apa lagi..cukup lah dengan budak sekolah boleh kahwin & sekolah pengandung. Tu pon dah boleh buat masalah sosial bertambah !


GOSIP GETAH : GIRLFRIEND KHAIRUL FAHMI