Jumaat yang Penuh Berkat | Belog Ohsem

Jom selongkar

Friday, December 3, 2010

Jumaat yang Penuh Berkat


Selamat pagi Jumaat semua :))


Hari ini semua orang tahu, hari yang penuh berkat. Jadi meh la sama-sama kita merebut keberkatan ini dengan amalan yang sepatutnya. Barulah hidup sentiasa gembira dan dirahmati. Betul tak?

Tengah hari karang semua abang-abang, adik-adik dan pakcik-pakcik akan ke masjid untuk menunaikan Solat Jumaat kan? Jadi meh renung-renungkan siapa kita melalui karikatur ni:


Sedikit tazkirah pagi jumaat dari blog Menggapai Sinar Allah:

JUMAAT adalah hari yang sangat istimewa bagi umat Islam. Ia adalah hari untuk melipatgandakan ibadah kepada Allah. Umat Islam bukan saja melakukan ibadat harian wajib seperti solat fardu, bahkan Nabi Muhammad saw menganjurkan beberapa ibadat sunat yang dapat menambahkan ketakwaan kepada Allah. Antara ibadah itu adalah:
.......................................................................................................................
Iklan sekejap:


Photobucket

.......................................................................................................................

Membaca surah as-Sajdah pada sembahyang Subuh yang diiringi pula sujud tilawah ke hadrat Allah. Tiada ganjaran yang lebih besar bagi mereka yang melakukan ibadat ini melainkan syurga Allah. Hal ini seperti sabda Rasulullah bermaksud:

"Apabila anak cucu Nabi Adam membaca surah as-Sajdah kemudian mereka sujud kepada Allah, syaitan mengasingkan dirinya dari majlis itu dalam keadaan menangis sambil berkata: "Celakalah aku, anak cucu Nabi Adam diperintah untuk sujud kepada Allah, lantas mereka sujud kepada Allah. Maka, bagi mereka itu balasannya syurga, sedangkan aku juga disuruh untuk sujud kepada Allah, tetapi aku ingkar. Oleh itu, untukku api neraka." (Hadis riwayat Abu Daud)

Baca lagi : Ganjaran Amalan Digandakan Pada Hari Jumaat

Oh, ye tadi aku ada terbaca entri dari blog sis Nia tentang profil facebook dengan nama Allah. Jom baca dan report page tu. Setakat pagi ni page tersebut masih aktif. Nak report? Sila cari link di entri Facebook: Guna Profil Allah? dari sis Nia.

Renung-renungkan dan selamat beramal.





14 comments:

Aujinz said...

uiks.. ade gak ke profail macam tue?
mari kita report..


tak habis habis depa nie..

Kie-yu said...

@Aujinz
meh report meh
kurang asam keping tul kan?

Azman Roslan said...

aku ada tengok facebook tu.. sape la bengong buat benda tu..

aliesha kirana said...

moga kita dpt keberkatan jumaat ini..huh..mmg kurang asam jawa btol laaaa org tu..huh~

mya said...

salam jumaat kie yu

Weeda said...

selamat hari jumaat kie-yu...=))

SyUhAdA said...

rmai2lah kte mnambhkan ibadah kte trutamanye hari jumaat..~

ardinihumaira said...

kie-yu...
pasni jangan lupa g solat jumaat. eyhh.. silap. larikssss

Belalang Hijau said...

seronok tgk kartun tue...ade maksud yg tersendiri...

Sylarius said...

Pasal profil tu aku rasa diorang ni main trolling-trolling, saja kasi bakar-bakar orang Islam. Pe'el suka bagi orang panas.

Facebook patut guna balik cara lama yang hanya gunakan nama sebenar sahaja. Dulu-dulu punya lagi best, takda kes menyamar atau pun create profile untuk trolling.

munna said...

betul tu banyakkan amalan di hari jumaat jgn asyik ingat malam jumaat.

ada je yg buat nak buat dajal dengan facebook ni...

sw33tdarling.com said...

errrr... hari jumaat pergi keje pakai baju kurung.. :P

Nia said...

Hari jumaat ni sememangnya hari yg istimewa untuk umat Islam kan.

Kie Yu dah repot profile tu ya? tapi tak tau la kalau FB akan ambil tindakan atau tak, tapi sekurang2nya kita dah tunjuk yg kita menolak benda2 mcm tu kan. Dunia akhir zaman ni mcm2 timbul..:(

gnesop.com said...

selamat hari Jumaat..
penghulu hari :)