Hilangnya Hikayat Telur Mahawangsa II | Belog Ohsem

Jom selongkar

Monday, December 20, 2010

Hilangnya Hikayat Telur Mahawangsa II


Hah, kenapa ada nombor II pulak tu? Sebab ni entri kesinambungan yek kawan-kawan sekalian. Nak baca versi asal sila kelik link ini:
Hilangnya Hikayat Telur Mahawangsa


****Seling-selingan****


Inilah akibat update belog slow tahap kura-kura. Abeh semua entri pending mending padahal idea dah ada depan mata. Eh eh, nak tau siapakah gerangan sedara Ayeem Jemain itu? Beliaulah pemilik mutlak belog lucah-tapi-menggeletek-perut yakni ayeemayam.com.

****TAMMAT****

.......................................................................................................................
Iklan sekejap:

herneenazir

Jom layan search word bersama Hernee Nazir :)
.......................................................................................................................

Okeh, sudah habis seling meh kita ke pangkal jalan. Dalam versi asal entri ini, Ayeem ada mention di hujung hujung ayat beberapa persoalan yang bermain di otak kuning beliau yakni:

"Maybe adat bunga telur ni hilang dekat tempat Ayeem je, Klang/Shah Alam. Tempat korang macam mana eh? Barang apa paling rare korang pernah dapat?" - Ayeem ayam


Ini adalah doorgift yang aku dapat dari majlis sedara mara terdekat awal Disember lepas. Satu botol air mineral, muffin dan sedikit jajan *yang telah selamat di ngap*. Rare tak? Dalam akal aku seara rasionalnya ialah sementara nak balik rumah tu mana tau tiba-tiba dahaga atau perut lapar balik tak payahlah singgah Petronas atau Shell nak beli makan sebab doorgift pengantin dah provide kudap kudapan. Jimat bukan?

Memetik kata-kata salah seorang sepupu aku bila diajukan soalan kenapa orang sekarang tak bagi bunga telur untuk doorgift? Ini jawapannya:

"Tak mainlah telur-telur! Sekarang zaman dah maju aaaa" - sepupu aku yang dah ada anak satu nak masuk dua.

Kat Johor pun dah jarang bagi bunga telur. Tempat u ols macam mana?



10 comments:

hans said...

wah
dapat air ker?
hohoho
den xpernah lagi lah dapat macam tu
setakat cawan,tuala,gelas,kipas tangan tu pernah lah

P/S : Hikayat Merong Mahawangsa Nih Main - Main Lah Dengan Aku! Kenapa Aku Tak Jemu Menonton Filem P.Ramlee?

Kie-yu said...

@hans
hehe
rare kan? :p

Weeda said...

tul tu kie-yu..

kat tganu pun tak byk dah bagi telur...banyak bagi gula2 la..muffin la..

Weeda said...

kie-yu..kalau iklan weeda tu dah dekat2 nak habis sebulan gitau ea...weeda x ingat dah berapa lama ni...nak sambung lagi..

Belalang Hijau said...

area belalang bunga telur still ok...
tp sesetengah rumah kenduri mmg dah x kasi bunga telur atau telur...

hee

Ayeem Jemain said...

haha tajuk sama, tak tahann.. wah air agak biasa pd ayeem. byk kali sgt dah. mmg maggi tu plg rare la. haha

NuR si CiKGu RiBeNa said...

kat kedah ni..
setengah kenduri ada bunga telur
setengah lain tu biasala.. gula2,jajan sumer tu..

tapi takpenah pula dpt air tu
menarik..
botol pun cantik..

=)

ardinihumaira said...

hoh dapat air. bagus juga tu :D
t dni kasi botol air... best tak best tak? hehe lariksssss

Bro Framestone said...

sebenarnye kalau ikut adat [if xsalah bro la kan]

telur diberi kepada tetamu untuk mereka mendoakan kesuburan pengantin...

tue pasal zaman skrg nie buat anak sikit2... buat skandal banyak2 huhuh

hans said...

hahahaha
sedikit rare la
hehehehe

P/S : Saya Nak Minta Tolong! Anak Saya Ada Penyakit Jantung Berlubang!