115? Beratnya Engkau! | Belog Ohsem

Jom selongkar

Friday, December 3, 2010

115? Beratnya Engkau!


Haa..tengok tengok. Ada nampak lain macam tak rumah aku ni? Kalau tak nampak tu tunggu 3 Jumaat je lagi. Ahaks! Ekceli ada 2 sebab utama kenapa R4T kena touch up. Meh cekidout:


Sebab ke 1:

Sumber: blog.ezinearticles.com

Aku saja nak tukar angin. Muak pulak dok hadap rupa yang sama tetiap hari kan. *Kalau hadap muka kekanda setiap saat takpo!* Tak tukar banyak pun, background dengan boh warna warni sikit. Walaupun tak banyak tapi nampak kan R4T dah berubah. Kan? Kan?

.......................................................................................................................
Iklan sekejap:


riwayathariku

Gnesop bagi Tips pemilihan warna blog Cekidout yaw! :)
.......................................................................................................................

Sebab ke 2:


Sumber: thismakesmelaugh.com

Belog aku obesiti woh! Ni keputusan lepas aku cekidout di iWEBTOOL.com.

#

Domain name Size Load Time Average Speed per KB

1rumah4tingkat.blogspot.com115 KB0.97 seconds0.01 seconds


Itu pasal banyak benda yang tak sepatutnya telah pun dihumban keluar. Walaupun begitu berat belog aku masih lagi over 100kb. aku nak mintak tolong sikit sama u ols boleh?

Boleh tak cadangkan apa yang patut aku buat atau apa benda yang wajib di remove lagi untuk kurangkan berat dan masa loading R4T?

Pehhhlissss. Mekasih in advance kepada yang sudi bagi cadangan :)

Eh eh u ols pun nak timbang belog masing-masing? Nah silakan:
































Your domain(s): Enter each address on a new line (Maximum 10)


 


(eg. iwebtool.com)

 
 




 



Powered by iWEBTOOL




Kena diet habis-habisan ni, kalau tak hilang loyal readers nanti.


16 comments:

aleeya husnan said...

lapanplo papan poin lapan pat. huhu.. separuh berat r4t.. hehehe...

hans said...

wah
blog den pun berat lepas check
tapi rasa2 macam dah tak ada pun nak buang
entah lah

P/S : Uncle Seekers Disaman. Good Job!

P/S : Contest Cerpen Sesedap Rasa

Kie-yu said...

@aleeya husnan
whoa!!
gud gud :))

Kie-yu said...

@hans
itulah pasal
kang buang semua rase tak best pulak :(

izyanty collection said...

dah ok je berat sekarang, sebabnye berukband lembab iz nie leh loading ngan cepat je kat blog R4T, blog lain yg header gambar besar iz xleh nk msuk loading lama.

Kie-yu said...

@izyanty collection
yeke? mekasih iz :)

Thalhah Amir said...

overweight sikit je 2. xbyk ngat pun. haha.. widget yang pakai javascript byk ngat kat sini.

http://syoknyerblogging.blogspot.com/2010/12/module-16-cara-untuk-lajukan-loading.html

Azman Roslan said...

sekarang ni dah ok rasanya..

DiNaZ said...

tulun....baru jerr berblog so x faham sangat la merat mcm mana yang disyorkan??

Thalhah Amir said...

100kbps kebawah. makin kecil makin bagus. ;)

Belalang Hijau said...

rase 100kb masih ok...jgn lebih ke 200kb ke ats...

(belalang ckp mcm tue sebab blog belalang pun 100kb...huhuhu)

munna said...

berat ke?..kak munna rsa ok je..tapi kalau tambah kaler ...meriah sikit

ardinihumaira said...

kie-yu...
rama yang bagitahu dni, size tu cuma size blog... tapi yang menunjukkan berat ke tidak adalah pada load time dengan average speed tu... kalau dapat average 0 maknanya ringan... dni dah bereksperimen... memang betul... biar size tu besar sekalipun tapi kalau load time bawah 1 dan juga average 0 tak lembap sangat loadingnya ^__^

kie-yu cubalah. tapi kalau salah dni minta maaf tau. ni cuma berdasarkan pengalaman dni serta pandangan yang dni dapat daripada orang lain masa dni nak ringankan blog dulu... :)

Weeda said...

weeda 95.75 KB...

blog ni dah okey dah ni..takyah buang pepe dah..kalau buang nampak kosong nanti..

dengar cakap dini tu..heee~

tengkorakemas said...

blog TE 135.04 KB...huhu tapi loading time 0.8..mcm lagi cepat dari kie-yu..so kesimpulannya..TE pun tak faham kaitan berat dgn loading time..

jadi, cakap dni tu ada betulnya

gnesop.com said...

ok la tu kie-yu.. sop punya lg besar..
saiz besar x per janji smooth..
masa 0.01? laju tuh :)