Tutorial Petak Iklan a.k.a Ads Space | Belog Ohsem

Jom selongkar

Friday, December 17, 2010

Tutorial Petak Iklan a.k.a Ads Space


Seminggu dua ni ada dapat banyak request untuk tutorial. Memang dah lama tak buat pun sebenarnya. Hari ini nak buat tutorial tapak iklan a.k.a ads space di atas permintaan ramai dan untuk mereka yang memerlukan. Maaf la eh (hans, soffya, dll) lambat bagi respon sampai ada yang dah buat sendiri pun. Hee.


Ekceli nak buat ruang iklan atau ads space tu mudah aje guna HTML. Pertama sekali u ols kena create sendiri tapak tu guna photobucket mengikut saiz yang berkenan di hati, 125px x 125 px / 150px x 150px dan lain-lain
.

.......................................................................................................................
Iklan sekejap:


belogmj

Betul ke Kotak gosip MJ dah nyanyuk? Jom cekidout :)
.......................................................................................................................

Ni contoh dari aku sendiri dan kalau u ols nak guna pun apa salahnya. Sharing is caring kan? Tepek kredit ke R4T macam soffya cik bulan buat pun lagi bagus!

Photobucket



Photobucket



Photobucket



Kalau yang nak create tapak iklan sendiri pastikan u ols dah upload kat Photobucket atau Image shack ke untuk dapatkan URL image tapak iklan tu.

1. Lepas dah ada URL image u ols tambah gadget HTML. Alahaaa yang step nya pergi kat dashboard -> design -> add HTML.


2. Ok, lepas tu tepek la kod HTML korang tu kat dalam ikut berapa banyak tapak yang diinginkan. Contoh aku punya nak buat saiz tapak 125px x 125 px bubuh 3 set. Jadi kat kotak HTML akan muncul gini kodnya:


3. Kalau tapak tu dah ada pengiklannya u ols just gantikan URL yang sepatutnya. Take note (rujuk gambar yang ada nombor dalam bulatan merah):

No 1 : URL blog yang diiklankan atau page untuk promosi perkhidmatan iklan

No 2 : URL image tapak iklan (contoh macam kat atas tu) atau banner blog pengiklan

No 3 : &nbsp ni function dia untuk jarakkan gambar. Kalau nak jarak banyak u ols just tambah je kod tu. Contoh : &nbsp &nbsp


4. Done! U ols dah ada tapak iklan sendiri. Tahniah!

Kalau tak faham @ ada masalah boleh tanya. Jangan malu-malu.


10 comments:

Aujinz said...

nice nice.. hehehehee

Kie-yu said...

@Aujinz
tenkiu :)

soffya cik bulan said...

tqvm kie-yu

kikikii
ada jgk nama kite. almklumlh kite kn blogger berhemah
kie-yu tgk tk nme kie-yu mention dalam entry sbb2 tk dpt be 1 & 2 kt side bar blog..eii, kite perompak berhemah tau..huhuhu

smlm dh suruh adik msukkn duet.last tu slp bg no acc. bg no acc sm ngn dini pny. so adik smptkn msk yg dini punye je dlu...hu


x sbr nk beriklan kat dini n kie-yu nihh :)

sw33tdarling.com said...

wahhh.. hebat tutorial ni.. memang tak terpikir nak buat camtu.. rasa macam kena masukkan satu persatu, susun dan atur sendiri.. heee jalan jauh skit laa
Inviting You To Join Give Away PILIH THEME BLOG

Kie-yu said...

@soffya cik bulan
yup
dah tgk dah entri tu
thnx link kan eh :)

takpe
take ur time
kie-yu dah simpan 1 space utk awk :)

Kie-yu said...

@sw33tdarling.com
tak hebat la sis
cme kongsikan apa yg kie-yu tau je :D

My Special Mall said...

salam jenjalan :)

Belalang Hijau said...

thanks kie-yu...
belalang pun teringin nak buat ruangan iklan mcm kie-yu...
tp bukan skrg la...satu masa nanti...
hee..

hans said...

owh...kie-yu
nak minta tolong buatkan boleh tak?
kalau boleh mesej dkt fb ekk
den tak reti guna photobucket apa tu
hahaha

P/S : Mari Memasak Laksa Sarawak Bersama Chef Hans

gnesop.com said...

nice sharing kie-yu..
pastikan ruang yang dipilih adalah strategik kerana org yg nak mengiklan suka ruang2 yg strategik dan ramai yg klik.. :)