Beza Ron95 dan Ron97 | Belog Ohsem

Jom selongkar

Thursday, December 23, 2010

Beza Ron95 dan Ron97


Nak share satu artikel menarik untuk u ols yang bergelar pemandu. Meh baca meh:


Sumber: toonpool.com

oleh Fakhri Ahmad - kedahlanie

"Kajian kilometer ini dijalankan terhadap produa Viva elit (1000 cc). Hasil kajian beliau menunjukkan RM 20 minyak petrol RON97 boleh membawa kenderaannya sejauh 197 km (harga lama).
.......................................................................................................................
Iklan sekejap:


.......................................................................................................................

Manakala RM30 minyak RON95 boleh membawa keretanya sejauh 220 km. Mari kita analisis data ini.

RON97 RM 20 = 197 km bermakna setiap RM1 = 197 km / 20 = 9.85 km
RON 95 RM 30 = 220 km bermakna setiap RM1 = 220 km/ 30 = 7.33 km

Ini bermakna dengan membeli minyak RON97 sebanyak RM1, kereta anda boleh pergi sejauh 9.85 km sedangkan minyak RON95 yang kononnya murah sebenarnya lebih mahal kerana setiap RM1 RON95 hanya boleh membawa anda sejauh 7.33 km.


RM1 RON97 = 9.85 km
RM1 RON95 = 7.33 km Jadi untuk setiap RM 1 duit anda membeli RON95, anda sebenarnya kerugian sebanyak 9.85km-7.33km = 2. 52 km. Maka lebih baik anda membeli RON97.

Betul ke? betul ke??





9 comments:

LyNn'Azlina said...

kdg terasa yer jugak ron97 lg bagus! bkn sj km lebih tpnya performance pun ok dr 95

Azman Roslan said...

ooo camtu.. kena pakai RON97 je la pasni..

ardinihumaira said...

ron bape pun dni tatau sebab yang isi minyaknya abah hehehe larikssssss

kaizen shinobi said...

wah? aku takde kete... so tak tau bape2 harge2 minyak nih~ hahaha

tengkorakemas said...

baik..pasni nak guna Ron 97, biar pengalaman sendiri mengesahkannya..cewah :D

thanks for this :)

hans said...

owh
yer kah
baru tahu
thanks 4 da info

P/S : Kenapa Kau Pakai Baju Warna Merah Nih? Kau Tak Takut Dengan Si Connie Ker?

finas said...

sbrnya mmg jimat guna ron97,tp kita ni selalu pk harga seliter tu yg rasa ron 95 yg murah.padahal sebaliknyakan..

umiliza989 said...

o....yer ker?bru tahu ari nie...bagus info yg diberi..selama nie asyik tengok harga minyak seliter jer..x tgk pun km dia pn...pas nie pakai ron97 lak lah.nak test fakta yg diberi betul/tak...jom kawan2....

Mr PenyuBiru said...

penggunaan minyak ni banyak bergantung kpd cara pemanduan.