Hari 05 - Percutian Paling Indah di BGRC | Belog Ohsem

Jom selongkar

Monday, September 6, 2010

Hari 05 - Percutian Paling Indah di BGRCTarikh 12 - 15 Februari 2010 lepas merupakan percutian paling indah dalam hidup aku. Kekanda dan keluarganya ajak aku bercuti ke taman tema Bukit Gambang Resort City (BGRC) di Kuantan, Pahang. 13 Februari tu ulang tahun aku yang ke 22, konon-konon nak celebrate sekali harunglah kata kekanda.


BGRC ni ala-ala Sunway Lagoon (SL) tetapi bezanya kawasan ini tak seluas SL. Patutlah yang datang tu ramai tak hingat. Tambah pula masa tu cuti Tahun Baru Cina, memang sesendat tin sardin lah gamaknya.


Taman Tema BGRC ini dibahagikan kepada 4 bahagian iaitu:
  • Resort
  • Waterpark
  • Active Academy
  • M.I.C.E (Meeting,Incentive,Conference,Exhibition)
Gambar yang aku tepek di atas ialah waterpark. Nampak macam tak semenggah je kan? Dengar cerita masa kami datang tempat tersebut baru sahaja dibuka kepada umum. Mungkin sekarang dah cantik nak dibandingkan masa kami datang dulu.

Sepanjang 3 hari bermalam di sana, macam-macam aktiviti yang kami lakukan. Pergi waterpark pagi-pagi buta pun dah berhimpit sakan apatah lagi yang sampai waktu tengah hari. Memang macam ular kena palu barisan nak menunggu beli tiket.

Tetapi keistimewaan diberikan kepada penginap resort, satu kaunter khas kira ekspress lah dari kaunter lain untuk beli tiket. Ekceli kalau sewa resort untuk family 4 tiket waterpark di berikan percuma, kalau lebih kena beli sendiri.

Oleh kerana kesuntukan masa, kekanda tak dapat nak mencuba aktiviti di Active Academy. Banyak aktiviti yang mencabar fizikal dan mental di sini seperti paint ball, Tarzan Swing, Flying fox dan lain-lain.


Kalau u ols bercadang nak bercuti ke sini boleh cekidout maklumat lanjut di laman web rasmi BGRC. Boleh tengok room rate, senarai aktiviti, galeri gambar, promosi atau nak buat tempahan secara online. Macam-macam ada.

Cuti sekolah boleh bawa keluarga datang sini, memang seronok!No comments: