Ada Sesuatu Kelainan di Facebook | Belog Ohsem

Jom selongkar

Wednesday, November 3, 2010

Ada Sesuatu Kelainan di Facebook


Pagi ni masa curi-curi hendap fesbuk, aku ada terperasan something yang agak lain dari yang lain. Ada jugak yang dah shout tentang kelainan ini dan tentunya ramai yang kurang selesa. Frankly speaking aku pun rasa macam tak syok je.


Nampak tak? nampak tak? Aku boleh lupa nak highlighted kelainan itu masa edit gambar. Cis! Kalau u ols perasan, bila view pada tab Most Recent, segala status kawan-kawan semuanya dah mengecil. Kalau dulu kan besa gedabak font tapi sekarang dah kecut. Kenapa gamaknya si Mark Zuckerberg buat gini eh?


Jom picit muka dak Mark ni (aku dah linkkan ke page beliau) dan suruh dia besarkan balik font tu. Halus sangat nampaknya sebab dah terbiasa nampak saiz lama. Sapa setuju angkat kibod tinggi-tinggi. Err..ke nak kena create group 'Kami mahu font Most Recent di-gedabak-kan semula'.

Atau adakah dengan cara ini dapat menyelesaikan masalah?


Iklan kejap dah terlanjur cerita pasal fesbuk kan. Aku tertarik dengan quote yang ada pada page Mark - "I'm trying to make the world a more open place by helping people connect and share " Heh. Helping tak helping sangatlah Mark sebab semua benda ada kesan negatif dan positifnya.

Dalam kes aku sendiri ada kawan-kawan yang bermasam muka hanya kerana di tag gambarnya dan baca komen yang dok kutuk dia. Tapi tak dinafikan kebaikannya aku dapat keep in touch dengan kawan-kawan lama dan baru even tak selalu jumpa. Kesimpulannya, teknologi dah ada maka pandai-pandailah kita nak manfaatkannya. Minta dijauhkanlah musibah atau perkara negatif. Tak gitu?


Sendiri mau ingatlah mana baik mana buruk.


15 comments:

Weeda said...

weeda dah angkat kibod tinggi-tinggi ni kie-yu...

weeda ni dah la rabun dah..dia buat tulisan cinonet camtu lagi la tambah rabun..huuuuu~

Peri PiA said...

salam

btl,tlsan dah jd halus

jgn salah guna teknologi,mmg ramai org salah guna

fikir2 la sendiri

Faiz said...

tula..lg kecik..lg skit la nk komen2..org pn mls nk bce..sbb kecik sgt..

mybe kt company facebook sndri pn org2 die dok lyn pastu xbuat keje..huhu..mark pn cr jln la cmne nk kurg kn..ini lah jd nye kot..haha
**HIT MY LATEST UPDATE HERE**

aliesha kirana said...

eeiiiyahhhh!!!

*tgh angkat keyboard tinggi2

~cik Non~ said...

stuju!!!!!!!!

Nia said...

Akak pun tak perasan FB ada perubahan yang..huhu..Baik buruk apa perkara pun, bergantung kepada manusia tu sendiri kan.

Sufi Printing Tshirt said...

font dah kecik skank..tak syok nak membacanya..dulu best skit..mybe kene amik masa skit utk biasakan dgn font kecik ni..hheeh

L@n@ a.k.a Mak Budak said...

mmg pun .. tak sukee la.. juling mata nak baca..

tengkorakemas said...

masing2 pandaila guna demi kebaikan, jgn salah guna pula huhu

Kazaztan Team said...

iye mmg cinonet betuii

SyUhAdA said...

ptut la msa buka fb td nmpak cam len..
rupanye font dia dah dikecikkan..

sorilah kie-yu..
guna laptop nieh..
xleh nak angkat kibod..
berat~
hehe~

ardinihumaira said...

lorhhh...
apo la beliau kecilkan font...
tak baik untuk kesihatan gigi. hahaha apo kaitan ntah ;p


kena pakai kanta la pasni... hihi

Jieda said...

Hmm.. akak tak perasan pulak kelainan pada facebook.Hmm.. nak kena buka balik nampaknya.

nurezzat said...

nape die seksa mate kite macam tu..
dah la kite ni da rabun pon..

gnesop.com said...

jika sesuatu diguna kearah kebaikkan.. ia sesuatu yg baik..
namun jika secaar sebaliknya.. maka ia menjadi sesuatu yg buruk..
tujuan asal untuk baik ttp selalu disalah gunakan..