Selamat Ulangtahun ke 115 Encik X-Ray! | Belog Ohsem

Jom selongkar

Monday, November 8, 2010

Selamat Ulangtahun ke 115 Encik X-Ray!


Encik X-Ray dah berumur 115 tahun rupanya. *ceh! macam kawan rapat nau je statement* Blogger yang nak gugel gambar buat modal entri hari ini mesti dah jumpa berita ni pagi-pagi buta tadi kan?


Sumber: google.com '115th Anniversary of the Discovery of X-rays'

Lawa design google gitu tapi kalau tengok lama-lama macam seram pun ada. Kalau u ols nak tahu apa-apa pasal x-ray picit saja logo google itu. Aku dah jampikan suruh bawak ke link-link yang sepatutnya. Keliklah! Apa tunggu lagi. Hee.

Taknak kelik takpe, aku bagi snapshot sikit pasal anniversary ni.

X-Rays 115th Birthday

Last Updated: November 8, 2010 at 12:43 am
By Jim T Johnes


Hand with Rings, Wilhelm Röntgen's first "medical" X-ray, of his wife's hand, taken on 22 December 1895


On November 8, 1895 the x-Rays have been invented by the German physics professor Wilhelm Conrad Röntgen.

X-rays are a form of electromagnetic radiation. They basically penetrate solid matter and are used to make the inside contents of objects visible.

It is commonly believed that X-rays are not visible, but they are actually faintly visible to the dark-adapted naked eye. [Baca lagi]

Cerita pasal x-ray ni aku ingat lagi masa nak masuk UiTM dulu kena buat medical check up. Kiranya itulah pertama kali aku meng-x ray segala tulang belulang dalam badan ni. Aku buat kat klinik swasta sebab tinggal seminggu je nak daftar, ni semua pasal surat tawaran lambat sampai ke peti pos rumah den.

Misi tu suruh buka seluar baju dan aku punya nerd tak tanggalkan hok yang dalam-dalam. Malu woh! Misi tu masuk semula dan senyum tengok aku sambil kata 'bukak semua ye dik!' Heee. OMG! Im naked! Ok, aku tipu. Ada pakai baju pelastik klinik yang ala-ala see through tapi tak through. Paham?


Mak minum anleane untuk jaga tulang beliau.





8 comments:

Weeda said...

weeda penah x-ray time masuk u....misi tu raba belakang nak cek ada baju apa2 tak kat dalam..haha.

kat atas ke kena bukak...bawah pakai kain elok je..

opss....

Vintage Rose said...

1st time kne xray ponmse nk masuk uitm..pas xray tu, tgk tulang bengkok semacam and give more pressure to peparu sebelah kiri. ngeri tgk>.<

dr tu kate tu akibat bawak buku teks berat2 msa skola rendah dlu.

Sylarius said...

Walaupun aku lelaki, aku masih ada rasa segan-segan untuk bukak baju depan nurse masa medical check-up. risau kalau-kalau dia tergoda pabila melihat badan aku yang separa sasa ini. haha =p

Aujinz said...

Hahahahha..

samelah kot..
same kena buat check up dua hari sebelum rejister kat UiTM gara gara surat tawaran sesat ke rumah jiran..

same gak sebab kena tanggal semua.. tapi I rela..

keh keh keh

gnesop.com said...

sop suka tgk logo google ialah perubahan mengikut acara atau hari2 tertentu..
sgt menarik :)

tengkorakemas said...

TE bukak atas je hehe swasta cepat sikit, kalau kerajaan lama betul tunggu giliran huhu

ardinihumaira said...

ado cincin la...
hehe... adik dni suka main filem xray tu dia berangan jadik doktor.. ;p

Mr Lonely said...

nice blog.. have a view of my blog when free.. http://www.lonelyreload.blogspot.com .. do leave me some comment / guide if can.. if interested can follow my blog...