Projek baik punya! Mesti tengok | Belog Ohsem

Jom selongkar

Sunday, May 2, 2010

Projek baik punya! Mesti tengok


Semalam terserempak dengan kak za di mukabuku. Tengok di album ada sesuatu yang memukau pandangan mata perempuan aku. Cantik, menarik, tertarik tercekik memang kebaboom! Terus dapat idea nak kongsikan dengan korang-korang, pengunjung Rumah 4 Tingkat. Kak za pun dah bagi green light~

Sebelum tu, meh kita berkenalan dengan empunya diri. Kak za ialah seorang businesswoman yang menjalankan bisnes kraftangan secara sambilan di rumah. Selain kreatif, setiap hasil kerja yang dibuat memang kemas dan halus buatannya.

Beliau pernah menyertai Pertandingan Kitar Semula dan memenangi tempat pertama untuk satu kraftangan yang dihasilkan melalu jeans terpakai. Hebatkan? Bak kata beliau, "Kalau dah minat semua boleh jadi".

Sekarang kak za tengah buat projek baik punya berasaskan sulaman dan patchwork. Moh kita tengok hasil tangan kak za:


Photobucket
Handphone case


Photobucket
Quilt patchwork


Photobucket
Totte bag


*Gambar kidnap dengan izin dari mukabuku kak za.*

Cantik kan? kan? Aku dah kata dah tadi. Untuk pengetahuan semua, corak sulaman dan saiz boleh dibuat mengikut selera masing-masing. Nak letak nama, gambar pun boleh tapi mengikut kesesuaian saiz barang yang ditempah. Senang cerita, kalau ada apa-apa idea yang berkaitan dengan sulaman ataupun patchwork yang korang nak buat, cakap je dengan kak za semuanya ditanggung beres!

Pasal harga tak payah la risau sebab memang berpatutan. Contoh yang kak za bagi, handphone case siap dengan sulaman hanya RM12. Kalau pesan banyak harga boleh dirunding. Macam biasalah kan.

Kalau ada sesiapa yang jatuh hati dengan hasil tangan kak za atau nak tengok hasil tangan beliau yang lain sila picit sini kuat-kuat.

Belum jumpa lagi hadiah untuk hari ibu? Mungkin ini jalan penyelesaiannya.


12 comments:

Lelord said...

cam comel jek

Kie-yu said...

Lelord :
order la 1. hehe.

Sylarius said...

Gua ada idea, kalau bikin handbag dari seluar jeans pun smart jugak, ditambah pulak dengan sulaman. Peh, aweks-aweks yang tengok mesti terliur punya.

Kie-yu said...

Sylarius :
Idea boleh jual tu~ menarik!

fyna said...

kreatif! cntiknyeeeeeeeeee

Kie-yu said...

fyna :
cantik kan?

asphaq said...

lawa kot.
sangat kreatif.
nak order bagi kat my mom lah raya ini~
haha.

a d r e y n i e e l i s y a said...

wah..
nice work laaa...

lawa laaa...
ades...
=)

apai power said...

sangat hebat! huhu...tips yang menghairahkan

Kie-yu said...

apai power :
erks. apai salah komen entri ni. hehe.

BlogTactic said...

Totte bag yang ada butang to nampak kuit

richie@blogtactic

Kie-yu said...

BlogTactic :
kuit ke kiut? hehe.