Akibat Offline Seminggu. Apa yang aku buat? | Belog Ohsem

Jom selongkar

Saturday, May 29, 2010

Akibat Offline Seminggu. Apa yang aku buat?


Gambar culik dan edit di taja oleh [images.google.com]

Berangan nak update blog malam 27 hb seperti yang dikepoci tapi malangnya aku kepenatan menjalankan misi sulit lalu terbongkang. Sudahnya hari ini baru aku update. Haih.

Dalam masa seminggu ini, banyak cerita-ceriti yang nak dikhabarkan. Alhamdulilah, kebanyakannya berita gembira. Yang tak gembira pun ada.

To-do-list a.k.a entri yang bakal muncul di R4T:
  • Dni & Contest @ Giveaway ~ Aku pengunjung bertuah! (24 Mei 2010)
  • Nuffnang menjemput tuan blog R4T ke Break Free DiGi party.
  • Kotak Soal Jawab: Program IMGLAD. Ok ke tak?
  • Tips temuduga: Organisasi badan berkanun di Johor.
  • Cuti-cuti Malaysia di Kota Tinggi Waterfall Resort.

Untuk hari ini aku nak kongsikan akibat tidak menjelajah maya selama seminggu. Ada baik dan buruknya jika offline untuk jangkamasa yang panjang ye kawan-kawan.


Mari mulakan dengan keburukannya. Apa yang aku perhatikan, trafik R4T jatuh menjunam untuk tempoh seminggu ini. Buktinya? Sila tenung graf nuffnang yang aku tepek di bawah. Trafik aku bukanlah hebat mana pun tapi graf ini sebagai rujukan untuk memudahkan penyampaian idea. Jangan salah faham atau fikir bukan-bukan ye. Hee.

Klik untuk saiz besar punya!

Ini adalah hasil dari blogwalking aku untuk minggu lepas. Purata sehari aku dapat 100++ bilangan unique visitor. Sila abaikan tarikh 15, 16 & 18 Mei itu. Hari-hari berkenaan aku tidak menjalankan sesi blogwalking. Rugi betul rasanya. Adeh.

Nampak tak betapa untungnya jika kita rajin menziarahi blog orang lain. Tapi janganlah sekadar melepaskan batuk di tangga. Buat dengan ikhlas sebab perbuatan yang baik akan dibalas baik juga kan.

Selain blogwalking, perkara wajib untuk menarik minat pembaca dan memastikan mereka sentiasa bertandang ke blog adalah rajin update dengan entri-entri yang bukan sahaja menarik tetapi berinformasi. Maksud aku, bukan tak boleh nak cerita mengenai hal peribadi tetapi pastikan ada maklumat berguna yang dapat dikongsi bersama pembaca.

Klik untuk saiz besar punya!

Ini graf untuk statistik minggu ini. Purata 50 unique visitor sehari. Apabila aku bandingkan dengan graf di atas, aku nampak yang 50% daripada pengunjung R4T adalah mereka yang membalas kunjungan daripada sesi blogwalking aku. Yang selebihnya, mungkin dari loyal readers R4T dan pelawat dari search engine seperti Google & Yahoo! Terima kasih kepada mereka yang sudi singgah ye, lebih-lebih lagi kepada loyal readers R4T. Bulan ini aku merancang untuk mencari mereka dan memberi penghargaan dalam bentuk giveaway.

Jika dilihat dari sudut positif, aku dapat belajar bagaimana untuk menjadikan R4T adalah blog-wajib-singgah semua pengguna internet dan blogger-blogger.


Yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan.


13 comments:

Awek Tocang said...

baguslah!
kite jarang check nuffnang kite
kalau check pun, terus tengok bab duit
hiks!

http://awektocang.blogspot.com

zaradgreat said...

hohoho..
sebelum blogwalking jangan lupa warm up dulu
heeeee

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

mari mari kiter jogging sambil blogwalking.. heheheh

Sekilas said...

yeah...singgah balas budak cenggeng no 2...

mari pergi membeli keladi,
keladi dibeli untuk kak esah,
singgah2 la lagi kalau sudi,
kalau tak sudi aku tak kesah!!

hehe..sekian terima kasih!

hellioz said...

komen blog orang byk2
coz they read the commentz...

better dari bw je
aint it?
gyahahahahaha~

my perspective~

~ ReD ~ said...

tak tahu lah kenapa saya macam takut je nak bt entri pasal trafik2 ni.wakakak ;p

maybe sebab x layak lagi kot ;p

b a r | n e said...

kira ok la tu, nak compare ngan blog saya..huhu jauh beza tu.. :$

Sylarius said...

misi aper beb? dah macam james bond or naruto jer ko nie ada misi-misi penting. haha

Nadia Dizarch said...

Betul betul! Rajin blogwalking akan beri faedah pada diri sendiri jugak!
:D

Hehehehe~

iemaZAIMAH said...

rajinnye awk blogwalking wk..huhu..kite xrjen sgt sbb buat blog untuk kwn2 je..hehe..

Kie-yu said...

Awek Tocang :
hee~ tgk amount tu wajiblah!
trafik ni just nk tambahkan smgt blogging.

zaradgreat & miMiE aZiMaSK ^V^ :
jum warm up & BW same2~

Sekilas :
uish. kalo rajen ping kt GB mesti aku singgah pnye!

Kie-yu said...

hellioz :
agrred wif u mr.hellioz!

~ ReD ~ :
sy pun tak lyk gak red but just nak share kan apa yg aku nmpk.

b a r | n e :
uish~ ok ke? xpe. kite sme2 usaha k!

Kie-yu said...

Sylarius :
ade la. nnt aku reveal. rjin2 la dtg sini. hee~
aku kan janda james bond. tjangkit skali la ni.

Nadia Dizarch :
kan? kan? bleh tambah kwn & ilmu if BW btul2.

iemaZAIMAH :
ouh. xpe la. msg2 ade tujuan blogging kn.